8 луди кралски величия

  • 21 август 2014 10:59

  • 2026
  • 0
8 луди кралски величия
©

Нашето разбиране и лечение на психични заболявания напредна доста през вековете - и слава, Богу. Не беше толкова отдавна обаче, когато хората, които са считани за "луди", са държани в заключени помещения и оставяни да умрат в плачевни условия.

Дори и днес се счита за срамно и неудобно, ако човек от семейството е обявен за луд. Но какво, ако това лице е най-могъщият човек в държавата? Историята е пълна с кралски особи, които може да не са били диагностицирани като психично болни от медицински специалист, но пък техните действия и поведения са квалифицирани като "лудост" от неспециалистите.

Крал Джордж III

По времето, когато умира, крал Джордж III не може нито да вижда, нито да чува и се счита за напълно луд. Разказват се легенди за неговото състояние, като например, че се е опитал да се ръкува с дърво, мислейки си, че е кралят на Прусия. Смята се още, че урината му е била червена.

Той управлява Англия от 1760 до 1820 г. и освен с лудостта си, е известен с това, че е загубил американските колонии по време на царуването си. Съвременните диагнози на неговия случай включват шизофрения, биполярно разстройство, сексуална неудовлетвореност или наследствено заболяване на кръвта, известно като порфирия. Порфирията може да имитира симптомите на лудост и се характеризира с червена урина.

Шарл VI

Той е известен в историята като Лудият Шарл. Става крал на Франция на 11 години, през 1368 г., а неговите чичовци управляват, докато навърши 21. Те съсипват финансите на страната и предизвикват бунтове. Шарл ги гони и възстановява доверените съветници на баща си. Щастливият период обаче трае само около четири години.

Постепенно Шарл е завладян от идеята, че непрекъснато е преследван от врагове. Той убива част от собствените си рицари, за малко и брат му да загине от неговата ръка. През годините неговите моменти на просветление стават все по-кратки. Отказва да се къпе, броди из коридорите на двореца и твърди, че е Свети Георги. Неговата най-известна заблуда е, че тялото му е направено от стъкло. Той отказа да се докосва до предмети и изисква да му бъде направено специално защитно облекло, което да го предпази от счупване. Днес се смята, че той вероятно е имал биполярно разстройство.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2026 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини