Имаш дългове – уволняват те от работа

  • 21 август 2014 08:16

  • 5164
  • 5
Имаш дългове – уволняват те от работа
©

Все повече работодатели уволняват служителите само защото имат запор на заплатата, разказват юристи. „Реално няма причина работодателите да се притесняват от този факт. Може би просто възприемат служителите с този проблем като ненадеждни", обясни пред „Монитор" адвокат Ива Тодорова, която има 4 подобни случая. Именно неправомерното уволнение от работното място е най-честата причина за среща на шеф и бившия му подчинен в храма на Темида.

Методът, който фирмите масово прилагат, е промяна на длъжностната характеристика, пише 'Монитор". Така заемащият длъжността в момента не може да покрие новите изисквания и началникът му го освобождава с аргумента, че не отговаря на изискванията.

„56–годишна жена води дело, защото фирмата повишила образователния ценз за позицията й на счетоводител и сега за длъжността се изисква да има завършена степен „магистър". Когато жената е завършила висшето си образование, не е имало такава образователна степен", обяснява още Тодорова. Потърпевшите от тези методи основно са работниците в предпенсионна възраст. Именно те най-често търсят и правата си в съдебната зала.

„От едната страна те трудно биха намерили нова работа на тази възраст, а от друга младите отказват да губят времето си в дела", обясняват юристи.

Срещата с бившия началник на съдебната скамейка не коства нито време, нито средства. Максималният период, за които може да се „проточи" делото, е 3 месеца, а за този вид производства не се дължат такси. Единственият финансов ресурс е хонорарът на адвоката, който в случай, че уволненият служител спечели, се изплаща от загубилата страна, т.е. от работодателя.

„Съдът работи в полза на работниците", уверяват юристи.

Последвайте канала на

Нора Виткова
5164 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.02.16 | 14:19

5
То вече ще те уволнят, защото си пръднал срещу климатика.
FM

2016.02.16 | 14:19

4
Всичко се прави срещу народа.Аман от тъпи висшисти.
вишист

2014.09.01 | 11:33

2
Съгласен съм, че много от висшистите произлезли от този народ са тъпи, ама за останалите пък просто нямам думи. Просто се погледни в огледалото.
селскио кмет

2015.03.29 | 11:43

3
Спокойно драги зрители,на БГ театър на абсурда.Тук нищо не става случайно.Това се нарича"тест".Ако проработи,нищо не пречи ББ да го превърне в закон.Случили се,ще страдат тези,м/у35-50г.Защо;Всеки има дългове-кредити,ипотеки,целият ни живот е по "американската с/ма.Не си ли "послушко"-вън!И ЧСИ ти взема имот,коли-всичко,защото затъваш още.Параграф-22.Ако се "смили" -ти казва'-бачкаш без договор,но със 200лв по-малко.Ако искаш!Къде ще ходиш,банките ще ти вземат и гащите!
onq s konq

2014.08.21 | 12:35

1
Добре е да не се эабравя,че двама среднисти не правят един висшист.И някой с основно обраэование да се прибави-все тая.Това е аксиома и не е нужно да се оспорва!

Добави коментар

Водещи новини