Подгониха ромите от Бяла черква с глоби

  • 21 август 2014 07:43

  • 3555
  • 10
Подгониха ромите от Бяла черква с глоби
©

Глоби от 50 до 300 лв. на човек ще отнесе проблемният ромски клан Ганчеви от Бяла черква за липса на адресна регистрация.

При специализирана полицейска операция във вторник сутринта се оказало, че 10 от 17-те роднини живеят нелегално и не са спазили законовата процедура да се регистрират в 4-те къщи в покрайнините на градчето. Съставени са актове, обясниха от РУП Павликени.

Напрежението в разбунена Бяла черква вече се успокоява, след като в градчето бе демонстрирано засилено полицейско присъствие и жандармерия. Местните хора се разбунтуваха срещу своеволията, арогантното поведение и криминалните прояви на петте ромски семейства, заселили се в градчето. Белочерковци искат изгонването на проблемните мургави преселници, накупували къщи през последните 3-4 години И разказват един през друг за безчинствата, на които са подложени.

Няма да се оставим да убият синовете ни, гневни са майките. Според хората от Бяла черква деца от ромските фамилии притесняват останалите в училище. Дъщерите ни са подложени на сексуален тормоз - опипват ги, правят им проблеми, разказват разярени бащи, готови на крайни мерки. Едно момче дори забило нож в бюро. Местните казват още, че кражбите в градчето се увеличили след заселването на ромите. "Наскоро гоних по улицата две от ромките, които ми откраднаха рокля от магазина. Предпочитам да стоя бедна, но няма да продавам на такива хора", жалва се собственичка на магазин, цитирана от "Стандарт".

Напрежението, което доведе до мирен граждански протест в събота сутринта, ескалирало след последния побой на 9 август в местно заведение. Тогава ромски бабаити пребили белочерковски младеж. Пребитият Сергей разказа, че без никаква причина срещу него е ваден газов пистолет, нападателите му били запасани с ножове, налагали го с бухалки и столове. "Целият беше натъртен, лежа в болницата, а после го налагахме със заешки кожи, за да облекчим болките му. Това им е в кръвта и не се случва за първи път", разказаха от влашката общност в Бяла черква.

Образувани са 6 преписки по криминални прояви на представители на ромските фамилии, заяви окръжният прокурор Емил Денев. Няма бездействие от наша страна, което да е довело до ескалация на напрежението, посочи той. От проблемите лично се заинтересува и главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в.

Първото сезиране на полицията било на 4 май т.г., когато имало шумен купон посред нощ. Кючеци и маанета с високи децибели огласяли тихото градче. Хората не издържали и викнали полицията.

На арогантните купонджии били съставени предупредителни протоколи. В полицията има образувана и преписка за побой на 25 юни. Резултатът - отново съставяне на протокол за предупреждение. На 10 юли следва нов инцидент. Тогава е имало опит за кражба от магазин. В Районната прокуратура в Павликени е образувана преписка за измама с поставянето на изолация на къща. Ремонтът трябвало да направят ромите, но уговорената сума от 600 лв. нараснала до над 2000 лв. Държавното обвинение все още не се е произнесло дали по случая ще се образува дело. Последните две жалби, обединени в досъдебно производство, са за побоя в дискотеката на 9 август. Тогава младежи от ромския клан гонили жертвата си чак до Спешна помощ в Павликени. Спретнали скандал с пристигналите ченгета и дори ударили един от униформените. Прибрали ги, но отново се разхождат безнаказани в градчето, казват хората.

Проблемът в Бяла черква не е нито етнически, нито политически, категорична е кметицата Албена Тодорова. "Проблемите са отдавна, а за конфликтите е било съобщавано многократно. Събрана е подписка, в която са се включили вече над 700 човека. Подписката продължава и сега. Целта е институциите да разберат, че не става дума за изолиран случай, а за недоволството на цял един град", обясни Тодорова. Кметицата се надява след срещата с органите на реда и взетите мерки да върне спокойствието на гражданите. Жандармерията и полицията ще останат до утихване на напрежението и успокояване на хората, заяви окръжният прокурор.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3555 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2014.08.21 | 23:45

1
kopuvate si pistoleti i razdaite pravosudie

2014.10.07 | 15:50

10
АК - 47 и 10 пълнитела.
каката на баткото

2014.10.07 | 15:50

9
само веднъж ще го кажа и няма да повтарям : - огнехвъргачка!!!
kkk

2014.10.07 | 15:49

3
По сигурно НАПАЛМ

2014.10.07 | 15:49

8
не закачайте електората на БАТАКА
roki

2014.10.07 | 15:49

7
Mamavi giavurska nikoga niama dase integrirate samo turcia 6teni opravi I erdogan
roki

2014.10.07 | 15:49

6
Aloooo bai ganiovci nikoga niama gase opravite saz taia diskriminacia nai skoro iaz se maxam ot taia xubava mila bulgaria ama xorata sa mi6ki iii korupirani ii al4ni
Ха

2014.10.07 | 15:49

5
Като ви напъплят от ISIL по границата и палнат чергата на прогнилата ви "държавица", ще те питам тук ли ще си или в Турция. И като си тук, няма да е лошо да се научиш на култура и правопис.
FM

2014.10.07 | 15:49

4
Изселване зад граница. И никакво връщане. С паразитите само така.
БАТКО

2014.10.07 | 15:49

2
Все още никой не казва защо наричат циганите роми.

Добави коментар

Водещи новини