Овчи трупове вмирисаха Калофер

  • 21 август 2014 06:50

  • 1367
  • 0
Овчи трупове вмирисаха Калофер
©

Трупове на над 150 овце, умрели от болестта син език, се разлагали трети ден в Калофер, пише "Монитор".

Ситуацията била много страшна, защото от стопанствата на хората в жегата се носели изключително неприятни миризми. Местните се опасявали да не пламне и някоя зараза по хората заради стотиците непогребани овце. Вчера следобед пострадалите стопани започнали сами да загробват мъртвите животни. Това съобщи кметът на Калофер Румен Стоянов. Той уточни, че от болестта е поразила абсолютно всички стада в градчето, с изключение само на едно високопланинско.

„Над 150 овце измряха на всичките около 10-ина стопани в Калофер. Много сериозна работа е, над 20% от стадата са заразени и вече са мъртви”, каза Стоянов. По думите му единствените оцелели здрави овце се отглеждали високо в планината, на около 1300 метра надморска височина.

Проблемът с неприбраните навреме тела на измрелите животни идвал и от факта, че пловдивският екарисаж отдавна бил закрит. „Вярно е, от екарисажа не са идвали. Няма и определено място, на което да се загробят труповете. Освен това всичко се прави много мудно. Ако днес аз посоча общинско място за загробване, то едва на следващия ден общинска комисия ще дойде да го одобрява. Има определени изисквания към мястото – да не е близо до водоизточник например”, обясни Румен Стоянов. Затова, а и за да не се разнесат болести по хората, той казал на стопаните сами да загробят умрелите си животни.

Две са огнищата на син език в пловдивско – в Калофер и в село Селци, заяви д-р Николай Петков от агенцията по храните в Пловдив. Той уточни, че от заразата са умрели 182 овце и са взети 152 кръвни проби за изследване в София. Стопаните на умрелите животни ще получат обезщетения, уточни д-р Петков.

Единични случаи на умрели овце са регистрирани в района на Белово и по всяка вероятност става въпрос за заболяването син език. 3-4 животни са умрели и в частна ферма край Стрелча, където за първи път преди няколко дни се заговори за съмнения за болестта в Пазарджишка област. Това информираха от местната Областна дирекция по безопасност на храните.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1367 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини