Порожанов: Дефицитът в бюджета може да стигне 3% (видео)

  • 20 август 2014 14:58

  • 2066
  • 2
Порожанов: Дефицитът в бюджета може да стигне 3% (видео)
©

Около 1 млрд. 200 млн. са допълнителните разходи в бюджета за тази година в сравнение с 2013 г. и те не са компенсирани поради това, че заложените приходи са надценени. Това, както и спрените плащания по програмите "Околна среда" и "Регионално  развитие", създават рискове пред изпълнението на бюджета за тази година, съобщи на пресконференция в Министерски съвет финансовият министър в служебния кабинет Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в.

Диспропорцията между приходите и разходите директно влияе върху дефицита, трябва да се опитаме обаче да го запазим в рамките на 3 процента, за да не започне Брюксел процедура за свръхдефицит срещу страната ни, каза финансовият министър.

По оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие" са започнали проекти, сроковете текат и ако не се извършат  разплащания, средствата по тях ще бъдат загубени, обясни Порожанов. Ето защо през август са извършени две плащания - 166 млн. лн. по "Околна среда" и 180 млн. лв. по "Регионално развитие" като тези две числа ще дадат пряко отражение за  увеличение на дефицита за месеца.

Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в посочи, че с вицепремиера Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на в момента обмислят възможността общините, които трябва да  извършат плащания по обществени поръчки по спрените две програми да получат средства за това от фонд "Флаг". Събират се и данни  на какъв етап са проектите по програмата за развитие и растеж и до каква степен може да се реализира икономия от тази програма,  но без да се спират обществени поръчки и да се нарушава законът.

Относно възможността да се увеличи дългът, Порожанов коментира, че идеалният вариант в момента е дългът да бъде увеличен само с размера на дефицита, който трябва да бъде покрит. До 15 септември ще предложим на правителството законопроект за  коригиране на параметрите на бюджета за 2014 г., заяви министърът.

Фискалният резерв в началото на август е около 8,8 млрд.лв., от които 8,2 и над 600 млн. лв. , които подлежат на възстановяване от ЕК. Фондът за гарантиране на влоговете в банките разполага с около 2,1 млрд. лв. - основно в парични средства и ДЦК,  информира Порожанов. По закон фондът се включва в хипотезата на отнет лиценз и изплащане на депозитите до 100 000 евро, отбеляза министърът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2066 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.08.21 | 23:51

2
Тоя пъпеш Порожанов не знаел , че БНБ печата нови банкноти , а аз зная ?! Готвят ни ново ограбване и жестока скъпотия ! С тока всичко ще скочи ! Оня бунак Борисов го обеща ! 40 % ! Честито , благадарим ви ГЕРБ ! МАЙКАВИДАЙБА ! Само АТАКА и ВОЛЕН !

2014.08.21 | 15:46

1
Идва жестока инфлация, и грабеж пак на обикновения човечец, който се е заслепил от евро-антлатическите "ценности"!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини