Проф. Божидар Димитров: Панагюрското съкровище е истинско

  • 19 август 2014 20:08

  • 2147
  • 2
Проф. Божидар Димитров: Панагюрското съкровище е истинско
©

Нова експертиза ще потвърди автентичността на Панагюрското златно съкровище, обяви проф. Божидар Димитров.

Директорът на Националния исторически музей е уверен, че резултатите ще докажат истинността на уникалните съдове, с която се спекулира, пише в. Труд. Панагюрското съкровище е открито през 1949 г. в двора на тухларна фабрика, след което е изложено в Пловдивския исторически музей, където остава до 1974 г. През следващите 10 години обикаля света, през 1984 г. постъпва в НИМ, а малко по-късно започват периодично да се появяват съмнения, че изложената там находка е копие, а не оригинал.

Най-сериозният анализ на съкровището е направен през 1996 г. Сега освен деветте златни съда ще бъде изследвана и малка част (крило) с размери 3х5 см, отчупена от каничката-ритон, която досега не е напускала Пловдивския исторически музей и не е изследвана. “Има документи, проследяващи предаването и съхраняването на това крило до ден днешен. По тази причина би било полезно да се направи анализ и на крилото, и на самия съд, и да се сравнят резултатите”, съобщи д-р Костадин Кисьов, директор на музея в Пловдив.

Във вторник въпросната част пристигна в НИМ под специална охрана, за да бъде взета проба от нея. Същата вечер бе върната обратно в Пловдив. Експертизата ще бъде извършена от частна австрийска фирма, в която работят българи, а резултатите ще станат известни до края на месеца.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2147 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.09.25 | 20:30

2
Димитров ти и Боян Радев ограбихта много гробове и Антики от БГ.Само Фолоса да ви остане бандити долни!
FM

2015.05.29 | 23:33

1
Тези съкровища трябва да са си в българия. Не в София. А в областа в която са намерени. Трябва да има и реклама. И който иска да ги види, да заповяда. Така се прави туризъм.

Добави коментар

Водещи новини