Асандж поиска гаранции от САЩ

  • 19 август 2014 10:23

  • 1247
  • 0
Асандж поиска гаранции от САЩ
© gettyimages

Основателят на сайта Уикилийкс Джулиън Асандж обяви условията, при които ще напусне еквадорското посолство в Лондон, предаде РИА Новости.

Адвокатът на австралиеца Дженифър Робинсън заяви, че нейният клиент ще излезе от дипломатическата мисия, когато получи гаранции от САЩ, че няма да бъде екстрадиран в Америка. Създателят на сайта, разкрил хиляди поверителни документи на Държавния департамент, вчера обяви, че ще напусне сградата след двегодишен престой скоро. Той посочи, че има здравословни проблеми, защото не е виждал пряка слънчева светлина, откакто преди две години получи убежище на територията на посолството на латиноамериканската държава.

Австралиецът страда от високо кръвно налягане, влошено зрение и има проблеми със сърцето, черния и белите дробове. Робинсън заяви, че ако нейният подзащитен напусне сградата, за да отиде на лекар, ще бъде арестуван.

На Асандж са повдигнати обвиненията в изнасилване на две шведки. Скандинавската държава е издала заповед за арест на австралиеца. Той се страхува, че Швеция може да го екстрадира в САЩ, където заради разкритията е заплашен от смъртна присъда.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1247 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини