Учени произвеждат ток от потта

  • 19 август 2014 07:10

  • 1034
  • 1
Учени произвеждат ток от потта
©

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего са създали залепяща се електронна татуировка, представляваща малка гъвкава електронна пластинка. Тя функционира, като извлича електрони от веществото лактат, което се отделя при потенето, с помощта на ензим, съдържащ се в сензора на устройството, пише "Всеки ден".

Според изследователите технологията може да генерира достатъчно електричество за устройства като телефони, "умни" часовници и монитори за сърце.

В рамките на изследването 15 доброволци са карали велоергометри в продължение на 30 минути, като в същото време научният екип наблюдавал чрез електронната татуировка отделяното количество лактат. Най-голямото количество електричество, генерирано от участниците е било 70 микровата на квадратен сантиметър кожа, което е впечатляващ резултат, тъй като един часовник, например, се нуждае от около 10 микровата. Електродите, използвани от екипа обаче са били с размер само няколко милиметра и са успели да произведат само 4 микровата енергия.

Изследователите възнамеряват да подобрят устройството, за да може да генерира повече енергия, а и след това да я съхранява.

Novini.bg напомня: От септември ти водиш!#tivodish

Последвайте канала на

Весела Найденова
1034 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.08.20 | 01:31

1
Веско Маринов може да захрани с електричество цяла България с няколко концерта!

Добави коментар

Водещи новини