Земеделци заграбват чужди земи заради пари от ЕС

  • 18 август 2014 09:00

  • 1901
  • 0
Земеделци заграбват чужди земи заради пари от ЕС
©

Собственици на имоти, но само по документи. Такива се оказват почти всички наследници на земеделски земи в Ловешките села-Велчево и Драшкова поляна. От около една година, нямат достъп и не могат да обработват нивите си, защото техни съседи са ги присвоили и заградили с електропастир.

Без да поиска разрешение от наследниците или да сключи договор с тях, Марин Маринов от Велчево е заграбил около 1 200 декара земя, която обработва като пасища и всяка година получава хиляди левове от евросубсидии. Разчита на това, че хората ги е страх и,че само един човек от селото се опитва да защити собствеността си, разказа Нова телевизия.

„Имам два парцела. Ето това е единият имот - осми номер, който е тук с картофите и това е номер 10, който е голямият масив, на който щях да правя овощна градина. До единият имот има заграждения от дървени огради, а до другият с електропастир, също нямам достъп, който парцел съм го посял с картофи, нямам достъп до него”, оплака се Владимир Станев, жител на Велчево.

При всеки опит да махне заграждениятa, Владимир твърди, че получава заплахи. След тях Владимир решава да върне имотите си по официален път. Оплаква се в прокуратурата.

От 2007- ма насам Марин Маринов е взел хиляди левове от евросубсидии.

„Първите години е имал и големи наказания в размер на около 42 000 лв. , а е получил около 155 000 лв. , от които трявба да е приспаднато самото наказание от годините”, обясни Антония Петкова от Държавен фонд "Земеделие" – Ловеч.

И всичко това се оказва законно, защото при кандидатстване за евросубсидии, от Фонд „Земеделие” не изискват съгласие от собствениците,чиято земя ще се обработва. Проверка се прави само ако няколко човека подадат заявление за един и същ имот.

В съседното село Драшкова поляна, ситуацията е подобна. Без да поискат разрешение от наследниците,семейство Дурльови са заградили около 200 декара земеделска земя, включително и част от пътищата в гората.

Хората от селото обаче подозират, че семейство Дурльови ограждат нивите, за да кандидатстват за евросубсидии. Подали са жалба в прокуратурата и чакат резултат.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1901 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини