Мистерията на YouTube: френски агенти или извънземни

  • 16 август 2014 20:12

  • 6580
  • 5
Мистерията на YouTube: френски агенти или извънземни
©

От седем месеца в YouTube се появяват странни видео клипове. Почти всички са с трайност от 11 секунди и представят десет слайда, всеки от които представя сини и червени правоъгълници в различни форми и размери.

Първото видео бе качено на 23 септември 2013 в 14.45 ч., а второто - точно 28 мин. по-късно. След това видеоклиповете започнаха да се качват на интервали от един час на канала на Webdriver Torso, докато внезапно преди три седмици спряха. За този период бяха качени 77 000 клипа и звукови сигнали с обща продължителност 236 часа. Почти всички следват един и същ модел: 10 слайда, всеки с един червен и един син правоъгълник и компютърно генериран тон. Формите се променят по големина, а звука - по височина.

Всяко видео е уникално, но форматът остават един и същ. И те са с една и съща дължина от 11 сек. - с изключение на два. Освен това Webdriver Torso се оказва изключително работоспособен, качвайки по време на Коледа 2013 по едно видео на всеки две минути. Той изглежда не спи, не яде, не почива и не върши нищо друго, защото от понеделник до събота качва по около 400 клипа на ден!

След три месеца пауза днес едно такова странно видео отново се появи и британски медии разпространиха конспиративната теория, че всъщност са тайни кодове, разпространявани от френските тайни служби.

The Daily Mail цитира блогъра от групата Boing Boing - Enkidu, който пръв се опита за аргументира версията, че това са някакви странни кодове, използвани от тайни агенти. Според Enkidu те са съвременния вариант на т.нар. „цифрови радиостанции" (radio ‘numbers stations') от времето на Студената война, на които тайните служби предаваха шифровани съобщения. Класиката в жанра са Nancy Adam Susan, The Lincolnshire Poacher, The Gong Station или The Swedish Rhapsody. На тези мелодии тайните служби излъчвали на къси вълни поредици от числа или съобщения на морзовата азбука. Обикновено цифрите били произнасяни от женски гласове, най-често модулирани чрез гласови синтезатори и се предавали на различни езици. Предполага се, че за използвани за връзка с тайни агенти, изпратени с мисии във вражеска страна.

Журналистът от ВВС Стивън Бекет си направил труда да проследи откъде се качват клиповете и установил, че двата клипа с различна дължина са били качени от Франция. Първият е анимационен клип Aqua Teen Hunger Force, който се вижда само от Франция. А втория е видео за светлинно шоу на Айфеловата кула, последвано от кадър с лице на мъж и описание: „Матийо е високо интелигентен".

Разсъжденията на Бекет се подкрепят и от факта, че цветовете на правоъгълниците съвпадат с тези на френския национален флаг, поради което и той предполага, че това е начин за комуникация между френски тайни агенти. Първите 420 видеоклипа са наречени ‘aqua' и преди името имат комбинация от цифри и букви, като например ‘tmput21k0. Първият код е постван на 1 октомври 2013.

Клиповете следват един и същ модел: 10 слайда, всеки с един червен и един син правоъгълник и компютърно генериран тон. Формите се променят по големина, а звукът - по височина. Всяко видео е уникално, но форматът остават един и същ. И те са с една и съща дължина от 11 сек., с изключение на два.

Репортерът на ВВС разкрива още един любопитен факт: името на потребителя, който ползва този видеоканал, е Webdriver и то е свързано с инструмент на компанията Selenium и използван за тестване на уебсайтове.

Друга амбициозна версия предполага, че каналът би могъл да действа и като разновидност на анонимния проект Cicada 3301 - анонимният автор на множество сложни главоблъсканици в Интернет, чиято първа серия се появи на 5 януари 2013 г. и чиято кампания продължи един месец. След като изчезна той се появи отново една година по-късно - на 5 януари 2013 г. и вероятно продължава още. При втората си поява Cicada 3301 обяви на сайта 4chan: „Привет. Търсим хора с висок интелект. За целта сме разработили тест. В изображението има скрито съобщение. Намерете го и то ще ви подскаже, как да ни намерите. Успех. 3301". Предполага се, че това е мистериозна хакерска група, която по този начин се опитва да си набере нови таланти с уникални компютърни способности за пробиване на кодове.

Възможно е тези клипове да се резултат от автоматизирани тестове, създадени с помощта на странен софтуер. Това поне е предположението на софтуерния инженер Исаул Варгас, за който пише в. The Guardian.

Какво се крие зад тази видео загадка - автоматизиран софртуер, излязъл извън контрол, извънземен маниак на анимираните послания или ново поколение шпионски шифровани послания? Какво мислите?

Единственото известно засега е, че следите водят към Франция.

Novini.bg напомня: От септември ти водиш! #tivodish

Последвайте канала на

Борислава Борисова
6580 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.07.06 | 11:28

5
Обаче някой го следи този канал,като се задържите повече там и изпращат някакви програми не знам дали са вируси но знам,че някой постоянно следи канала!

2016.07.06 | 11:28

4
garanciia frenski agenti sa v Balgariia po selata gi lekuvat uspesno BOUI i NARODNA MUZIKA

2016.07.06 | 11:28

3
Кораба майка на Бузлуджа е доказателство, че комунистите не са човеци.

2016.07.06 | 11:27

2
Това са мозъците на комунистическите ни политици : ни приемат -ни предават и никой - нищо не разбира...! Блокаж..., само от бузлуджа (кораба - майка) знаят кода и на позитано - тях питайте!

2014.08.17 | 13:29

1
Това е Крум Усаински :))))

Добави коментар

Водещи новини