Гвардейци изнесоха чудотворната икона от Троянския манастир

  • 15 август 2014 15:35

  • 2315
  • 1
Гвардейци изнесоха чудотворната икона от Троянския манастир
© Булфото (архив)

На големия църковен празник Успение Богородично Троянският манастир отбелязва своя храмов празник. Чудотворната икона "Света Богородица Троеручица" беше пренесена с литийно шествие от църквата на манастира до параклиса. Според легендата там, преди повече от 400 години, е спрял атонският монах със свещения си товар - икона на Божията майка, която пренасял от Света гора до Румъния.

За първи път тази година чудотворната икона на Света Богородица беше носена от гвардейци от Софийския гарнизон, а не от църковни лица, и беше предвождана от Общинския духов оркестър от Троян, предаде БНР.

Негово светейшество Българският патриарх Неофит отслужи Божествената света литургия, благослови миряните и отслужи молебен за пострадалите при наводненията.

Стотици християни пристигнаха за празника, за да се докоснат до чудотворната икона на Троеручицата за изцеление и късмет и като израз на християнска почит към Божията майка.

Във връзка с празника в района на манастира има засилени мерки за сигурност. За празника пристигна служебният премиер Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска, който призова за национална солидарност към наводненията в Северна България.

Пътни патрули от Ловеч и Троян осигуряват безопасността на движението. Полицаи охраняват в района на комплекса и осигуряват обществения ред. Предвидени са големи паркинги за хилядите гости, които пристигат за празника. Осигурена е медицинска помощ и екип на пожарната.

Novini.bg напомня: От септември ти водиш!#tivodish

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2315 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.08.16 | 21:53

1
с целуване на икони няма да стане затова сме на това дередже, бог не е в иконите

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини