Наши отличници спечелиха Балканиадата по информатика

  • 15 август 2014 12:35

  • 1784
  • 1
Наши отличници спечелиха Балканиадата по информатика
© Булфото

Българи спечелиха 22-рата Балканиада по информатика. Христо Венев от София взе първото място, водейки с 65 точки в листата. Енчо Мишинев от Ямбол и Кристиан Цъклев от София взеха сребърни отличия, съобщи Дарик.

По време на състезанието се решават задачи от алгоритмичен характер, подобно на задачите от Международната олимпиада по информатика, и изискват от състезателите създаване на компютърни програми, реализиращи правилни и ефективни алгоритми в рамките на 5 часа.

По време на Балканиадата бе приета кандидатурата на България за домакинство през 2015 г. Това ще бъде четвъртото домакинство за България, след състезания във Варна, Пловдив и Шумен.

Състезанието се провежда всяка година в различна балканска страна и всички задачи се подготвят от научен комитет на страната домакин. Участници са националите отбори на балканските страни, като се допуска и участие на други поканени отбори.

Националният отбор на всяка страна се съставя от участници, показали най-добри резултати на националните състезания за страната. Традиционно участват около 10 страни, всяка с отбор, съставен от 4 състезатели и двама ръководители.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1784 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.10.07 | 23:02

1
Ето това трябва да е новина на първа страница, а не простотийте и компроматите на другарите от политиката! Браво на децата!

Добави коментар

Водещи новини