Едва 5 зоопарка у нас са законни

  • 14 август 2014 08:11

  • 2975
  • 0
Едва 5 зоопарка у нас са законни
© Булфото

Българските зоопаркове масово не отговарят на европейските изисквания за отглеждане на животни. От 20 само 5 имат лицензи. В 15 тече проверка дали да получат такива. Все още не се знае колко от тях окончателно ще отпаднат от списъка заради лоши условия, пише в. "Труд".

Лицензирани са тези в Добрич, Пазарджик, Кнежа, Плевен и Димитровград. По данни на екоминистерството посетители не приемат парковете в Пловдив и Кюстендил. Но вратите им са заключени само за хора. Там има животни и те живеят в лоши условия.

Клетките на животните са тесни за обитателите им, а вместо да предоставят близка до природната среда, са покрити с бетон. Заради недостиг на средства управите на зоопарковете едва успяват да изхранят питомците си. Пари за разширяване и озеленяване на клетките - няма. Почти всички съоръжения - 19, са общински, а едно е частно.

Останалите зоопаркове не могат да приемат всичките им обитателите, тъй като нямат свободни помещения. Не е ясно и в този случай кой ще поеме издръжката на животното.

От екоминистерството също няма указания какво да се прави с обитателите.

Трагичният случай с ягуара Алонсо, който бе застрелян, след като избяга от клетката си, повдигна въпроса и за сигурността на зоокътовете.

Парковете изобщо не са добре подготвени да отглеждат едри хищници. В тях няма нужните пушки и упойващи стрели, както и обучен персонал. Дуцов обясни, че стреличките се използват само ако животното е на територията на зоопарка и хората са евакуирани. В противен случай то трябва да бъде убито с бойно оръжие.

Столичният зоопарк разполага с 3 пушки и един пистолет за упояване. Шефът му Иван Иванов обясни, че ще поиска разрешение и за бойна карабина.

Екоактивисти от Пловдив блокираха с жалба в съда изграждането на новата зоологическа градина за 4 млн. лв. Делото е насрочено за 3 септември.

Пловдив е без зоологическа градина от 2008 г., когато на съществуващия зоокът беше отнет лицензът заради мизерните условия.

В момента в затворения за посетители зоокът са останали 20-годишен тибетски як, който няма да бъде местен заради напредналата му възраст и 10 маймунки, чиито клетки са в сграда с климатик и кухня и отговарят на нормите.

Русе не даде двете си мечки на зоопарка в Добрич и се надява те да са първите обитатели на новата градина в лесопарк “Липник”. Русенци се вдигнаха на бунт и не пуснаха Бойка и Станди, въпреки че животните живееха в лоши условия. Общината се задейства бързо и осигури по-добър бит за Бойка и Станди, за да останат в града. Те вече имат малък басейн, буренце играчка с ябълки и по-голяма клетка.

Тази година общината трябва да получи разрешително за строеж, за да построи до края на 2015 г. лицензирана зоологическа градина. Есперти от фондация “Четири лапи” ще помогнат при изпълнението на проекта, който ще струва 150 000 лв.

За да бъде запазен зоокътът в парка “Кьошковете” в Шумен, трябва да се разшири и да се изпълнят европейски изисквания за живот на 18-те вида обитатели. В момента той няма лиценз. Още не е ясно откъде ще се намерят парите за преустройството, но общината е категорична, че няма да остави града без тази атракция.

Преди няколко години зоопаркът беше под сериозна заплаха да остане без любимеца на няколко поколения - павиана Шмоко.

От екоминистерството се готвеха да го отнемат и прехвърлят на по-добро място, като обясняваха, че не му е отделена достатъчно площ и е ощетен, защото няма женска. Според гледачите обаче Шмоко е най-глезен - през зимата му включват електрическа печка.

Зоопаркът в Стара Загора планира да освободи в гората на Аязмото 7-те си мечки. Това ще стане по проект “Зелена гора”, за който се чака финансиране от холандска природозащитна организация. Мечките ще обитават зона от 60 дка северно от зоопарка, ще бъдат обезопасени с двойна ограда, като по вътрешната ще тече нисковолтов ток. Традиция в зоопарка е отглеждането на кафявата мечка.

В края на миналата година изтече 5-годишния лиценз на зоопарка, а в момента тече процедура по получаване на нов. Постоянната смяна на правителства обаче допълнително спъвала работата по получаване на новия документ от екоминистерството. Управата на парка постоянно работи по увеличаване площта на клетките и местообитанията. Най-голямата забележка при предишни проверки беше за лошите условия за живот за шимпанзето Били, но той бе пратен в специализиран парк в Уелс, където да може да контактува с други от своя вид.

И благоевградският зоопарк работи без лиценз. Той изтече преди година, а оттогава бяха ремонтирани много от клетките. 300 вида има в зоопарка, сред които лъвове, ягуар, муфлони, мечки. През последните две години общината започна да се грижи по-добре за градината и увеличи издръжката й на 306 000 лева. Проверки се правят както от екоинспекцията, така и от общината.

През 2007 г. избягаха мечките Калина и Явор. Те разбиха външната врата на зоопарка, защото вътрешната не била заключена. Бегълците бяха заловени бързо чрез упойващи стрелички. Заради този случай всички клетки бяха ремонтирани и укрепени.

Варненският зоопарк чака вече 4 месеца екоминистертвото да поднови лиценза му за дейност, който изтече на 1 март.

“През миналата година общината извърши ремонти на почти всички съоръжения за 300 000 лв., за да се подготвим”, каза Иванка Стоянова управител на зоопарка. Тя уточни, че в разрешението със сигурност ще има препоръки по отношение на обитанията на хищниците. Става въпрос за прилагане на директивите за площ и осигуряване на максимална близост до естествената среда за животните.

“Възложили сме проект за преустройство. Средствата ще дойдат по програма Джесика”, допълни Стоянова. Всички останали животни са в ремонтирани обитания и с обновени диети. Издръжката на зоопарка е около 350 000 лв. годишно, но приходите от билети обезпечават ремонтите.

Във Варна миналата година имаше инцидент - ученик хвърли флакон с боя по мечката и тя се оцвети в синьо. Животното беше подстригано.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2975 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини