Работници осъдиха строителна фирма заради забавени заплати

  • 26 септември 2011 07:09

  • 2488
  • 0
Работници осъдиха строителна фирма заради забавени заплати
© Булфото

Над 20 работници от пътно-строителна фирма „Виа Апия” - Кюстендил, осъдиха предприятието на първа инстанция пред Кюстендилския районен съд, съобщава "Монитор".

Само три месеца бяха необходими на различните съдебни състави да излязат с решения в полза на пътните строители, останали без заплати повече от година. Решенията подлежат на обжалване пред окръжния съд. Към момента обаче магистратите признават, че „Виа Апия” трябва да изплати трудовите възнаграждения на бивши и настоящи работници за периода от януари до август на 2010 година.

Сред най-крупната призната сума е тази на пътния работник Петър Сергиев, който е с 10-годишен стаж в предприятието. Договорът му датира от 7 юни 2001 година. Той започва работа в „Гранит 97”, чийто правоприемник е „Виа Апия”. 59-годишният мъж има да получава 9214 лева за времето от декември 2009 година до ноември 2010 година. Мъжът вече е вън от предприятието, напуснал в началото на 2011 година, след като останал обезверен от ситуацията, невярвайки на ръководство и на синдикалната организация.

Илко Ранов от село Ябълково осъди предприятието, представлявано по фирмени документи от Светослав Христов и Румен Керемидарски, на 5636 лева за същия период от време.

„Едва ли скоро ще си вземе парите. Ние поискахме да ни съкратят. Група от колегите ни остана на работа. Имаха поръчка край Невестино. Но нещо прекратиха”, коментираше един от работниците. На нашата възраст трудно се намира работа. Вече се чудим към кого да се обърнем.

Проблемите на „Виа Апия” се появиха през лятото на 2009-а, когато започнаха протестите и продължиха в началото на 2010 година през януари. Предприятието остана без поръчки. После съдия-изпълнител обяви и продажба на машините, но до такава не се стигна.

Съдебните решения трудно ще донесат заплати на работниците. Според действащото законодателство при старта на съдебното изпълнение те са на края на списъка от кредитори. В началото са банките, държавните институции и накрая работниците. Фирмата дължи пари на работниците за времето от 1.11.2009 г. до 30.10.2010 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2488 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини