Русия: В Източна Украйна има хуманитарна катастрофа

  • 12 август 2014 09:45

  • 1803
  • 3
Русия: В Източна Украйна има хуманитарна катастрофа
© gettyimages

Кремъл и руското министерство на извънредните ситуации бързат да помогнат на Донбас, пише в заглавие "РБК дейли".

Вестникът помества подробности за руската хуманитарна помощ, изпратена в Югоизточна Украйна, както съобщи вчера външният министър Сергей Лавров. Конвоят, пътуващ под егидата на Международния комитет на Червения кръст, вече пристига в южната Ростовска област на Русия, информира изданието. Колоната се състои от близо 280 товарни автомобила с общо 2000 тона хуманитарна помощ - 400 тона зърно, 100 тона захар, 62 тона детски храни, 54 тона медицински материали и лекарства, 12 хиляди спални чувала и 69 електростанции с различна мощност, съобщи по-рано ИТАР-ТАСС.

Най-голяма нужда от помощи има Луганск, център на една от сепаратистките "народни републики" в Източна Украйна, посочва Александър Ферберт, шеф на земляческа фондация в региона. "Там няма ток, значи не работи и всичката техника, няма вода и е тъмно. Луганск живее в това положение над две седмици, животът в града е замрял, истинска хуманитарна катастрофа", казва той. В Донецк - друг отцепнически център, също има повреди, "но катастрофа няма", добавя Ферберт.

Русия изпраща хуманитарния конвой заради стремежа на президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 да подпомогне поне малко сепаратистите, твърди киевският аналитик Олег Соскин. Той е убеден, че хуманитарната помощ е предназначена тъкмо за проруските отцепници. Путин "не може открито да вземе страната на руските въоръжени бойци - те нали се снабдяват с руски оръжия, - затова организира по този начин снабдяването им занапред", смята експертът. Той не изключва и провокации - ако конвоят бъде обстрелян, Москва ще може да използва това като повод за пълномащабна война, както в случая с Южна Осетия през 2008 г.

Руският политолог Константин Затулин подозира провокация, идеща отдругаде: Киев може да поиска конвоят да бъде придружен от украински военни и така да провали доставката на товара, за да представи сепаратистите в неизгодна светлина. Те надали ще допуснат въоръжен противник на своя територия, мисията ще бъде провалена, а Киев ще получи възможност да ги обвини, че загърбват интересите на мирното население.

Ситуацията с украинските бежанци в Русия се изостря, пише "Комерсант". Москва подготвя по-специално правителствено постановление, с което да бъдат затворени пунктовете за временно настаняване и бежанците от Украйна да бъдат разпределени из различни краища на федерацията. Федералната миграционна служба планира според вестника до есента да затвори бежанските лагери в Крим, Севастопол, Москва, Санкт Петербург и в 7 области на Русия. Неофициално било обяснено, че наближава новата учебна година, а преселниците трябва да бъдат настанени в помещения, годни за живот през есенно-зимния сезон. Според шефа на агенцията Константин Ромодановски в Русия има днес общо към 500 000 преселници по принуда. Всички те са настанени или в апартаменти на доброволци, или в детски летни лагери и палаткови градчета, пояснява изданието.

На Русия няма да й стигнат ресурсите да настани бежанците в постоянни пунктове, коментира Георгий Фьодоров от координационния щаб за подпомагане на Украйна към Обществената палата на Русия. Временните пунктове за настаняване, при това през есента и зимата, безспорно не са най-доброто място за живеене. По всичко личи обаче, че бежанците ще се множат ден след ден, предупреждава той и приканва за повече ред в дейността на миграционната служба. "Принудителното всъщност разселване на бежанците" може да увеличи социалното напрежение, изтъква правозащитничката Светлана Ганушкина. "Има случаи администрацията да урежда едни бежанци с добри работни места и жилища, ощетявайки местните хора, друг път обратното - не дават на хората да работят и ги пращат в друг регион, макар че са си намерили и жилище, и работодател", разказва тя пред "Комерсант".

"Независимая газета" също цитира данни на Георгий Фьодоров от Обществената палата, според които общият брой на преселниците по принуда от Украйна в Русия е достигнал един милион души. Ако пък украинската армия под командването на Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември започне "пълномащабен щурм" на сепаратистки Донецк и Луганск, за няколко седмици в Русия може да се прехвърлят още един милион бежанци. Според автора на коментар във вестника "украинските власти създават условия за поява на хуманитарна катастрофа" в т. нар. Донецка и Луганска народна република, "за да им отнемат подкрепата на мирното население".

Заради масираните обстрели в рамките на киевската антитерористична операция обаче "в размирните региони може в близко бъдеще да не остане никакво мирно население. Това вече, както и да го усукваш, се нарича геноцид", твърди руският коментатор.

Последвайте канала на

БТА
1803 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.08.14 | 18:21

3
И кой я предизвика хуманитарната катастрофа? Русия.

2014.08.14 | 17:04

1
Да обречеш жени , деца и възрастни хора на такива мъчения е много повече от престъпление ! пожелавам на Обама и Прошенко да загубят децата си !

2014.08.14 | 17:04

2
A az ти пожелавам да замиришеш на пор и хората да бягат още като те доближат.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини