Разкриха как се източва болница чрез ДДС

  • 12 август 2014 07:18

  • 4265
  • 4
Разкриха как се източва болница чрез ДДС
©

Ревизори разкриха схема за източване на ДДС при използването под наем на скъпа апаратура в областната болница във Велико Търново. Злоупотребата е за поне 148 066 лв. Проблемът е, че доставката на апаратите е договорена без ДДС, а лечебницата е плащала всичко с данък и така наемът е излязал “златен”, пише "Труд".

Те засекли и документи с невярно съдържание за собствеността на доставчика на оборудването. Оказало се, че системата за хирургични интервенции не е на дружеството, спечелило обществената поръчка и затова то въобще не е имало право да участва в търга.

Инспекторите класифицирали това като “индикатор за измама”.

Проверките са започнали миналата година след сигнали до прокуратурата, Агенцията за обществени поръчки, Министерството на здравеопазването, Сметната палата и Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Излезлите наяве нарушения в здравното заведение са от времето на бившия директор д-р Людмил Гецов.

Най-напред в лечебницата влезли представители на Инспектората към здравното министерството. Те проверили обществена поръчка от 11 септември 2009 г. и анекс към нея от 5 март 2013 г. за наемане на оборудване и за ремонт.

Предмет на поръчката е доставка чрез наемане без право на закупуване на система за краниална и спинална навигация и неврохирургичен инструментариум.

Поръчката печели “Медикъл интернешънъл инвестмънт груп” ООД. Същото дружество е спечелило търг за същата доставка и през 2006 г. Според Търговския регистър дружеството е с адрес в Лясковец, ул. “Трети март” 14. Това се оказало твърде странно, защото на същия живее директорът на великотърновската болница д-р Людмил Гецов. На този адрес лъснали още две семейни фирми на неврохирурга - “Л. Гецов - Габриела Атанасова” и “Медицински център Невромедикс” ЕООД. Второто дружество е с едноличен собственик и управител Стефка Гецова, майка на директора.

В писмените си обяснения след проверката д-р Людмил Гецов заявява остро: “Не е моя, нито на финансовия инспектор работа да анализира адресите за кореспонденция на участниците в открити процедури.”

Бившият директор е категоричен, че няма да коментира тези факти, защото по закон свързаност би могло да има само между хора и фирми, а не между адреси. Проверяващите обаче не са приели това твърдение като основателно и са потвърдили констатациите.

Ревизорите се разровили и около факта, че след изтичане на срока на първия договор на 11 септември 2009 г. пак бил избран същия доставчик, но в наема вече били вкарани и разходите за консумативи, профилактика, сервиз и застраховка, което увеличава разходите на болницата.

На 6 август миналата година д-р Людмил Гецов уведомил проверяващите от Министерството на здравеопазването, че консумативите са за сметка на фирмата доставчик. 20 дни по-късно пък заявил, че за навигацията, оперативния микроскоп и инструментариума не се използват консумативи.

“Прави впечатление, че от 2006 г. (когато е сключен първият договор) до 2012 г. болницата е платила на дружеството 1 442 527 лв. без ДДС, като сумата многократно надхвърля стойността от 620 400 лв., на която апаратурата е заведена счетоводно. Това е във вреда за лечебницата”, се казва в доклада на Инспектората на Министерството на здравеопазването.

Данните били изпратени по компетентност в Агенцията за държавна финансова инспекция. Експертите анализирали обстоятелството, че от “Медикъл интернешънъл инвестмънт груп” предоставили на болницата скъпата система за още 3 години срещу много странен наем - 40% без ДДС от стойността на всяка клинична пътека за оперативно лечение в неврохирургичното отделение. Така според договора болницата е трябвало да плати общо 740 334 лв. без ДДС. Реално обаче са броени 888 401 лв. Пред инспекторите д-р Гецов се оправдал, че е допусната техническа грешка. Твърдял, че за да поправи пропуска, към първоначалния договор от 11 септември 2009 г. е подписал допълнително споразумение на 12 септември 2011 г. за цена с ДДС.

Материалите от проверката са изпратени в прокуратурата. “Ще се търси отговорност от виновни длъжностни лица. Разследването ще трябва да изясни каква е връзката на д-р Гецов с фирмата, която е победител в обществената поръчка за оборудването. Освен това трябва да се установи защо медикът не е декларирал тази свързаност и има ли в случая конфликт на интереси”, казаха от окръжната прокуратура.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4265 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Йовчо

2014.10.28 | 19:46

4
От партия ГЕРБ е момчето-не му се сърдете

2014.10.28 | 19:46

3
Пак няма да има виновен или осъден.
Калин

2014.10.28 | 19:46

2
Вкарайте крадливия комунист в затвора!

2014.10.28 | 19:46

1
догана Шефа на циганите е специялист/дпс/-професионален измамник???Това прави всеки ДЕН???

Добави коментар

Водещи новини