Коварна бактерия уби петима македонци

  • 07 август 2014 15:47

  • 3538
  • 4
Коварна бактерия уби петима македонци
©

В македонския град Кочани почина пети човек, заразен с бактерията листерия. Това е втората жертва на бактерията в града, съобщават местните медии.

Двадесет дни след появата на смъртоносната листерия още не е установен източникът на заразата, пише в. "Телеграф".

Смъртта на още един човек вся паника сред жителите на Кочани. От Института за обществено здравеопазване в града съобщиха, че освен двамата починали няма други болни хора.

Листерия моноцитогенис (Listeria monocytogenes) е „жилава” бактерия, която е устойчива на силно загряване и студ. Тази бактерия е патогенна, което означава, че е заразна за хората и причинява заболяването листериоза.

Листерията се намира в почвата, водата и червата на някои животни. Проблемът е, че повечето заразени животни не проявяват никакви симптоми и така бактерията се пренася върху сурови храни като суровите млечни продукти, суровите меса, плодове и зеленчуци. За разлика от подобните видове бактерии листерията оцелява и се разраства дори при много ниски температури.

Изследвания показват, че около 10% от населението е носител на бактерията. Веднъж попаднала в дадена фабрика или ферма, листерията може да живее там няколко години.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3538 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ellada

2014.08.30 | 14:18

3
niama darzava s ime makedonia.kolkoto i da iskate bulgarotsikanistantsi,niama nikoga da ima
МС Стоян

2014.08.30 | 14:18

4
Е как бе? Ето я. Точно на север от Гърция. Много си е убава даже държавата. :)
проверявайте си инфото

2014.08.25 | 17:49

2
Бактерията не е устойчива на нагряване, а само на замразявяне. Пастьоризация и варене на хранителните продукти я унищожава.

2014.08.25 | 17:49

1
ALBANOKOSOVSKA SHTE E TAZI BAKTERIJA MOSHTENANTIOKSIDAN E NAPALM

Добави коментар

Водещи новини