Рокери затвориха пътя Русе-София

  • 02 август 2014 14:56

  • 2826
  • 0
Рокери затвориха пътя Русе-София
©

Рокери от три русенски клуба излязоха на протест. Те затвориха за няколко часа движението пътя Русе-София, в района на хижа "Приста".

До крайната мярка се стигна след смъртта на техен колега, причинена преди две седмици от два изпреварващи се ТИР-а край Бяла.

36-годишният Иво Андреев почина на 19 юли. Заедно с приятелите си от мото-клуб „The Thunders" (Дъ Тъндърс) били тръгнали за събор край Полски Тръмбеш. В района на Гара Бяла (Русенско) при навлизане в ляв завой той видял пред себе си ТИР, който изпреварвал друг тежкотоварен камион. В опита си да избегне сблъсъка навлязъл в десния банкет, машината поднесла и паднал на платното. При падането починал на място. След инцидента изплашеният водач на турския ТИР, натиснал газта и тръгнал да бяга.

Той е гонен от рокерите чак до Русе, където е бил спрян от полицията. На 23 юли тираджията беше освободен след като от прокуратурата не намериха основание за повдигане на обвинение и изтече срокът по 24-часовото му задържане.

Днес рокерите настояха за целогодишна забрана за движение на тежкотоварните коли през почивните дни, прилагане на забрана за напускане на пределите на страната за хора, причинили смърт и също така средствата, набирани от транзитни такси и разрешителни да се използват за подобряване на инфраструктурата и безопасността на пътя.

Президентът на мото-клуб The Thunders Пламен Младенов-Кучето бе категоричен, че протестите ще продължат до постигане на целите.

В протеста се включиха и рокерите от другите два русенски клуба „Щуките" и „Lowlenders". Tе, заедно с полицейски екипи, спираха за движение само тежките коли, а леките бяха пропускани. Също така на всеки половин час се пропускаха и ТИР-ове, за да не се образуват тапи. Това позволи и да не се стигне до по-голямо напрежение.

Тираджиите изчакваха спокойно, но споделяха, че няма как исканията на протестиращите да бъдат изпълнени.

Да подкрепят протеста дойдоха и членове на велосипеден клуб „Вело-Русе", членове на Международната асоциация на пострадалите при катастрофи и граждани. Няколко политици също се възползваха от събралото се множество, но категорично заявяваха, че са на мястото като обикновени граждани.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2826 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини