Киселото ни мляко лек срещу Паркинсон

  • 02 август 2014 07:19

  • 4078
  • 1
Киселото ни мляко лек срещу Паркинсон
© Булфото

Учени откриха, че българското кисело мляко е надежден лек срещу болестта на Паркинсон, пише в. "Билд". До този извод стигнал екипът на проф. Теймураз Курчалия от института "Макс Планк" по молекулярна клетъчна биология и генетика в Дрезден.

Откритието е патентовано и в близките няколко години се очаква киселото мляко да се появи на пазара като лекарство срещу болестта.

По време на експериментите с червеи са идентифицирани различни гени. Структурата на един от тях се оказала нарушена. Ако това се случи при човек, е възможно да се развие болестта на Паркинсон, тъй като въпросният ген е отговорен за захранването на мозъчните клетки с D-млечна киселина и гликолова киселина. Без тези вещества клетките умират.

Учените са открили, че има много прост лек за проблема - киселото мляко. То задължително трябвало да е от България. "Особеното на българското кисело мляко е, че в него се развиват в добавка и други бактерии. Това го прави много кисело, но много богато на D-млечна киселина", смята професор Курчалия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4078 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
меме

2014.11.08 | 11:19

1
глупости. няма лек срещу пааркинсона

Добави коментар

Водещи новини