Трайков: Имаме амбиция междусистемната връзка с Гърция да бъде изградена до 2013 г.

  • 22 септември 2011 16:49

  • 1326
  • 0
Трайков: Имаме амбиция междусистемната връзка с Гърция да бъде изградена до 2013 г.
©

В рамките на официалното си посещение в Баку, Република Азербайджан, министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко днес се срещна с президента на гръцката държавна газова компания компания ДЕПА г-н Хари Сахинис.

Обсъдени бяха газовите отношения между двете страни , включително възможностите за доставки на природен газ от Каспийския регион. Един от акцентите на срещата бе напредъкът на проекта за изграждане на газовата междусистемна връзка Гърция България (IGB), който се реализира от смесеното инвестиционно дружество „Ай Си Джи Би" АД, регистрирано в София. Участници в него с по 50% от капитала са БЕХ ЕАД и гръцко-италианската компания „Посейдон" (50% ДЕПА и 50% „Едисон"- частна италианска енергийна компания).

„Междусистемната връзка Гърция - България , която ще осигури възможност на алтернативни доставки на каспийски и средноазиатски природен газ, е от огромно значение за сигурността на доставките не само за България, но и за региона на Балканите, и за страните от югоизточна Европа. Затова нашата амбиция е тръбата да бъде изградена възможно най-скоро , до 2013 г.", отбеляза министър Трайков .

Господин Сахинис от своя страна увери, че проектът е от приоритетно значение и за гръцката страна, затова ръководството на ДЕПА е предприело всички мерки за неговото ускоряване.

В рамките на срещата бе съгласувано ДЕПА и „Булгаргаз" ЕАД до края на годината да сключат дългосрочно споразумение за взаимодействие при доставките на природен газ в случай на криза.

При затруднения или евентуално спиране на доставките от Русия по Балканското направление, ДЕПА ще доставя по-големи реверсивни обеми от заложените в предишното краткосрочно спорезумение от 2009 година.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1326 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини