Роми предлагат здравни услуги на роми

  • 01 август 2014 11:47

  • 1378
  • 2
Роми предлагат здравни услуги на роми
©

Общо 35 роми, студенти по медици и медицински специалности от цялата страна, прегледаха десетки роми за един ден в Община Николаево, Старозагорска област. Това обяви на брифинг Ганчо Илиев, председател на Сдружение "Свят без граници".

Установени са редица заболявания като високо кръвно налягане, диабет, хепатит Б. Условията, при които се отглеждат децата са ужасни, разказаха студентите, които присъстваха на пресконференцията. Николаево е едно от трите населени места през тази година, което те посещават, за да се запознаят с достъпа до здравни и образователни услуги, като се срещат с местнитенхора, лекари, учители и кметове. Всички студенти са участници в провелото се край ВеликонТърново обучение по застъпничество в сферата на ромското здравеопазване, организирано от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

Студентите са част от стипендиантската програма за студенти по медицина и лекари-специализанти от ромски произход, която се финансира от Институт "Отворено общество", "Интелдей" в партньорство със Сдружение "Свят без граници" и Фондация "Здравето на ромите". От началото на програма през 2009 г. досега в програмата са участвали 1036 роми, които са получили или предстои да получат дипломи за медици.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1378 2

Коментари 2

Добави коментар

2014.08.08 | 03:09

2
нема живот вече Щом и докторите ще са роми.....
rom

2014.08.08 | 03:09

1
bravo na na6te naisetne

Добави коментар

Водещи новини