Бедствено положение в община Родопи, реки преливат във Враца (обновена+видео+снимки)

  • 01 август 2014 07:14

  • 9967
  • 5
Бедствено положение в община Родопи, реки преливат във Враца (обновена+видео+снимки)
© Булфото

Бедствено положение е обявено в седем от селата на община Родопи, считано от 17,30 часа в четвъртък следобед, информира Нова телевизия.

Причината за положението е природното бедствие, което сполетя Родопската яка. Силният дъжд не е спрял да вали повече от 3 часа. За това време са наводнени улици и са срутени мостовете в региона. Бедственото положение е в сила за селата Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Дедево, Бойково и Ситово. Селата са без пътна връзка и нито пожарна, нито линейка не може да стигне до тях, предаде БНР.

В Храбрино няма питейна вода към този момент, а в района е паднала около 8 метра от подпорната стена на реката. Срути се и мостът над река Първенецка.

„В момента селата се свързват единствено от малък римски мост, по който може да мине само по една лека кола и то среден размер.", коментира кметът на Родопи Пламен Спасов.

Според него за възстановяване на щетите ще са необходими хиляди левове.

Връзката между Първенец и Брестовица също е прекъсната, но има и обходен път.

Кметът Пламен Спасов е свикал Кризисен щаб, който заседава в този момент. За сега е ясно, че в петък от 6 часа започва работа по разчистването на района и описването на щетите.

Край Враца две реки преливат. Наводнени са къщи в селата Горно Пещене, Бели извор, Осен, Мраморен, Борован. Залети са пътища. Спряно е движението по жп линията Враца - Криводол, защото част от траверсите са отнесени.

Има залети къщи и дворове в Криводол, след като реката е излязла от коритото си.

Заместник-областният управител на област Враца Борислав Банчев направи оглед на засегнатите от проливния дъжд райони. Той заяви, че се работи за отстраняване и оценяване на щетите.

До момента в община Враца няма жертви на проливните дъждове, които продължават вече повече от 12 часа в региона, съобщиха от пресцентъра на общината. Не отговаря на истината носещата се в публичното пространство информация за загинал 80-годишен мъж в с. Мраморен. В с. Тишевица се издирва 25-годишен мъж. Към момента в община Враца не е обявено бедствено положение. Гражданите могат да подават сигнали за възникнали проблеми на тел. 092/62-30-00. Шефът на пожарната Николай Николов коментира за БТВ, че не са получили сигнал за изчезнали хора. По думите му, ситуацията се нормализира.


На 29 сигнала за отводняване и закъсали автомобили са се отзовали спасителните екипи в Област Монтана.

В София-област снощи беше свикан щабът за бедствия. Между София и Своге, в участъците край Реброво и Владо Тричков, пътят е наводнен. Най-тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен. Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от жп - линията в района, поради което влаковете се движат с ограничена скорост и закъснения.

"Бедствено положение е обявено тази нощ в 12 села в община Своге", каза пред "Хоризонт" изпълняващият длъжността кмет на града Георги Петков.

"През нощта беше трудно да се оценят пораженията. Залети са къщи. С очите си виждахме как бреговете изчезват", допълни Петков.

Вследствие на проливния дъжд е бил залят пътят София - Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков. Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол.

Най-тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен и по него се допуска преминаване само в неотложни случаи. Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от жп линията в района, поради което влаковете се движеха с ограничена скорост и закъснения.

Властите препоръчват да не се пътува в района на Искърското дефиле.

В София пороят също нанесе щети.

В София досега е отреагирано на над 150 сигнали, получени чрез телефон 112. Те са били за завирявания, паднали клони на дървета и засегната електропреносна мрежа. В район „Нови Искър” е извършено отводняване на ул.”Безименна”. Екипи на пожарната, Столична община и доброволци работят по отводняването на дворове в кв.”Орландовци”. Градският транспорт в София се движи по маршрута си, с изключение на автобусни линии 8 и 14, които имат обходен маршрут по ул.”Христофор Колумб” и „Неделчо Бончев” поради завиряване в района на моста при гара „Искър”. Продължава наблюдението на критични участъци и водните обекти, реки и язовири.

 Има опасност от пропукване на язовирна стена в село Малорад, съобщи кметът Петър Гарвански. Става въпрос за язовир Гарвански геран, който прелива. Стената е пропукана от 2012 година и не е поправена. Евакуират се хора от селото.


 

Последвайте канала на

Десислава Станева
9967 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.08.02 | 19:23

5
То сега положението е бедствено, а камо ли зимата.После пак ще се оправдават че техниката не работи.Ако изобщо е останала такава де.
е как?

2014.08.02 | 19:23

4
Е как са строели римляните преди двадесет века,та мостовете им още стоят,а съвременните падат след някоя и друга година?

2014.08.02 | 16:59

2
Boko kato doide na vlast 6te zapo4ne s opravdaniqta 4e predi6nite sa vinovni za potopite i vsi4ko krivo na toq svqt. Taka 4e izbiraite si go i da zatrivame taq strana...
Ей тоя!!!

2014.08.02 | 16:59

3
А бе идиот.Защо не се факаш във факания си фекалник?
Волен Сидеров

2014.08.01 | 11:45

1
Любо трол мръсен къде се мотаеш, пиши, че борисов е виновен ... Спазвай опорните точки къде ги написа Майчето манолова ...

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини