Излезе докладът на квесторите за КТБ

  • 31 юли 2014 18:24

  • 7063
  • 0
Излезе докладът на квесторите за КТБ
©

До 10 септември изпълняващият длъжността подуправител, ръководещ управление "Банков надзор", трябва да внесе в УС на  БНБ предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ АД. Това съобщиха от пресцентъра на БНБ.

В изпълнение на изискването на чл. 121 от Закона за кредитните институции (ЗКИ) квесторите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) са представили Доклад за текущото състояние на банката. С него е представен неодитираният финансов отчет на банката към 30 юни 2014 г., съобщиха още от БНБ.

Активите на банката са 6 896.2 млн. лв., което e със 741.4 млн. лева по-малко от сумата към 31 май 2014 г. Високоликвидните активи са 144.3 млн. лева, като намалението спрямо края на предходния месец е 671.9 млн. лева. Портфейлът от ценни книжа е в размер на 776.9 млн. лева, а кредитният портфейл е в размер на 5265.6 млн. лева.

Депозитите от граждани и предприятия към 30 юни 2014 г. са 5620.4 млн. лева, като намалението спрямо края на май е 630.7  млн. лева. Финансовият резултат на банката към края на юни е загуба в размер на 65.3 млн. лв. и се дължи изцяло на  начислените през месеца разходи за обезценки на кредитния портфейл.

Същевременно квесторите отбелязват, че тези разходи за обезценки са определени по съществуващите в КТБ АД процедури за  прилагане на вътрешните правила на банката, които не осигуряват пълно съответствие с изискванията на Международните стандарти за финансова отчетност (МСФО).

На основата на неодитираните отчети общата капиталова адекватност на банката към 30 юни 2014 г. е 10.54 на сто, а  адекватността на капитала от първи ред - 7.86 на сто.

От БНБ съобщиха, че са приели доклада за текущото състояние на "Корпоративна търговска банка" АД, представен от квесторите  и са издали предписания. БНБ предлага да се създаде специален екип, който до 15 септември т.г. да организира подготовката на  кредитните досиета за целите на одиторската оценка; да се сключат допълнителни договори с одиторските фирми "Ърнст и Янг Одит" ООД, "Делойт одит" ООД и "Афа" ООД за цялостна оценка на активите на банката, която да бъде осъществена до 20 октомври 2014 г.; да предложат на БНБ проект на покана към акционерите за заявяване на интерес и деклариране на възможност за осигуряване едновременно на капитал и ликвидна подкрепа за КТБ АД.

Възложено е на изпълняващия длъжността подуправител, ръководещ управление "Банков надзор", до 10 септември да внесе в УС на БНБ предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ АД.

Поради големия обществен интерес докладът на квесторите за текущото състояние на КТБ без информацията, която може да  представлява банкова и/или професионална тайна, е публикуван на сайта на БНБ.

На днешното заседание на УС на БНБ управителят информира за изпратеното на 25 юли писмо до председателя на Европейския  банков орган (ЕБО) с покана към ЕБО да извърши независим преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление "Банков надзор" в БНБ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7063 0

Свързани новини

Водещи новини