Порои заляха няколко области, във Враца свикаха кризисния щаб (снимки)

  • 31 юли 2014 18:18

  • 7972
  • 0
Порои заляха няколко области, във Враца свикаха кризисния щаб (снимки)
© Булфото

Пороен дъжд и градушка, придружени от силна гръмотевична буря се изляха над Враца.

Около 16,30 - 17 часа, когато пороят беше най-силен, улиците се превърнаха в реки. Най-ниските места в града - подлезите при гарата и под линията, се напълниха с вода.

По разпореждане на кмета инж. Николай Иванов бе свикан спешно и общинският щаб по бедствията. Експерти от щаба правят огледи и проверки на място на наводнени участъци. Събира се информация и от селата в общината за нанесени щети. Екипи на комуналното дружество “БКС” и строителни фирми са започнали работа на проблемни места в града.

Гражданите могат да подават сигнали на тел. 092 62 30 00.

Спасителни екипи на РСПБЗН - Враца са помогнали за изтеглянето на четири автомобила от двата подлеза в областния град, както и за отводняването на мазета на сгради и дворове, съобщиха от пресцентъра на МВР. Водите на река Лева в района на село Бели Извор са излезли от коритото си, в резултат на което са наводнени къщи. Евакуирани са две деца, организирано е извозването на човек на хемодиализа. Към момента е спряно движението по ж.п. линията Враца - Криводол, тъй като част от траверсите са отнесени. Работи се по изтеглянето на закъсали автомобили в село Горно Пещене. Има залети къщи и дворове в Криводол, след като реката е излязла от коритото си. На терен помощ на хората оказват шест пожарникарски екипа.

Екипи на генерална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /ГДПБЗН/ работят по сигнали в засегнати от проливни дъждове райони и в областите Пловдив и Монтана.

Вследствие на интензивните валежи в Пловдивска област е пропаднал мост в село Първенец. Водите на реката в село Храбрино са залели мостово съоръжение. След поройния дъжд е преляла реката в село Марково. Към момента общо седем екипа на РСПБЗН - Пловдив работят на място. Пожарникари и спасители отстраняват паднали дървета на пътя за селата Извор и Дедево и към хижа "Равнища", както и по отводняване на избени помещения в Куклен и селата Белащица и Брани поле.

На 29 сигнала за отводняване и закъсали автомобили са се отзовали спасителните екипи в Монтанска област. Към момента са изтеглени пет леки коли от две наводнени улици в областния град. Пет екипа са работили по почистването на шахти в Монтана, улиците в града са проходими, посочиха от МВР. Пожарникари и спасители работят по отводняване на шахти и мазета адреси в
жилищни квартали.

Дърво е паднало върху лек автомобил на улица "Христо Ботев" във Видин. Наводнено е кръстовището при улиците „Ботева” и „Акад. Стефан Младенов”. На улица "Горазд” движението също е затруднено, поради събиране на голямо количество вода на пътните платна. Водни потоци се стичат от надлеза над жп линия във Видин и част от булевард "Панония". Наводнени са и малки улици във видински квартали.

Силен дъжд валя и в София. Екипи на столичната пожарна и "ВиК" работят по отстраняване на завиряване в кв."Бенковски", съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Завиряването се е образувало на ул."Беримирски извор" и "Самодивско кладенче". Затруднено е движението в района на болница ИСУЛ на бул."Данаил Николаев" поради завиряване в ниските части на пътните платна. Отново поради завиряване временно е спряно движението на трамваите в района на "Триъгълника" при надлез "Надежда". На място работят екипи на "Столичен електротранспорт" и Столична пожарна. През района на "Триъгълника" преминават трамваите 6, 12, 19 и 11.

Предвид обявения код жълто в София и областите Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник и София продължава поддържането на повишена готовност на териториалните структури на ГДПБЗН.

Създадена е организация за следене на нивото на реките Искър, Огоста, Тимок, Арчар, Лом, Струма и Марица.

Последвайте канала на

Весела Найденова
7972 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини