Договорът с "Уестингхаус" ще бъде подписан утре (обновена)

  • 31 юли 2014 15:55

  • 4203
  • 10
Договорът с "Уестингхаус" ще бъде подписан утре (обновена)
© Булфото

На заседанието си на 30 юли 2014 г. Министерският съвет прие решение, с което одобрява доклада на министъра на икономиката и енергетиката във връзка със сключване на Акционерно споразумение между "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, "АЕЦ Козлодуй" ЕАД и  "Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет днес, във връзка с публикации и коментари в  медиите по проекта за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Акционерното споразумение влиза в сила след одобряване окончателно от следващото правителство, в т.ч. на Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство, по съответния надлежен ред.

Подготовката на последните два документа все още не е стартирала, се отбелязва в съобщението на пресслужбата.

Утре ще бъде подписано споразумение с американската компания “Уестингхаус” за строеж на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, обяви по-късно през деня пред БНТ изпълнителният директор на централата Иван Генов. Той уточни, че споразумението ще е за създаване на акционерно дружество - 60% за АЕЦ Козлодуй, 30 % за Уестингхаус. Генов потвърди, че в споразумението ще фигурира сумата 5.3 млрд. долара. Преговорите за строеж на реактора ще се водят около това число.

Генов не каза колко ще струва токът, който ще произвежда 7-ми реактор, построен от “Уестингхаус”, но според него АЕЦ Козлодуй била в изгодна позиция, защото с удължаване на ресурса на 5-ти и 6-ти блок, България ще може да изплаща заемите по изграждането на 7-ми блок чрез продажбата на тока от 3-те блока, която като средна стойност щяла да е най-ниската в региона. Според Генов не било проблем, че “Уестингхаус” няма лиценз за Европа.

Депутатът от Коалиция за България Таско Ерменков коментира също пред БНТ, че цената 5.3 млрд. само за един реактор е по-висока от цената на друг спрян проект, където цената при това за 2 реактора трябваше да е 3.9 млрд. Ерменков предположи, че има поети ангажименти, след като се бърза с подписването с “Уестингхаус”.

В последните си дни правителството работи активно по заробващи България енергийни проекти, каза на пресконференция по-рано днес Борислав Сандов, съпредседател пратя "Зелените". Той уточни, че това са новият блок на АЕЦ "Козлодуй" и газопровода Южен поток".

Бъдещият седми блок на АЕЦ "Козлодуй" всъщност е нова централа, която не може да издържи нито един стрес тест на Европейската  комисия, каза Сандов, цитиран от БТА. Говори се, че новият блок ще струва пет милиарда долара, но вероятно цената ще е по-голяма. Ние не се  нуждаем от тази електроенергия, добави съпредседателят на партия "Зелените".

Строежът на газопровода "Южен поток" е поредно обвързване с досегашния доставчик на природен газ и с използването на фосилни горива, от които също нямаме нужда, каза още той.

Антон Желев, представител на Българска соларна асоциация, отречеофициалното твърдение на правителството, че 16 процента от  брутото потребление на енергия е от възобновяеми енергийни източници. Те включват в тази сметка отоплението с дърва, което  е с 6 процентов дял в брутното потребление, добави той.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на се опитва да забрани присъединяването в електрическата мрежа и на  малките соларни инсталации с мощност до пет киловата, добави той. Цените на тази енергия, добивана от фотоволтаични централи, пада непрекъснато и става конкурентна на въглищните централи, каза Желев. По думите му бъдещето в енергетиката са хибридните инсталации, включващи слънчеви панели с големи батерии, които да съхраняват енергията поне 24 часа, които вече успешно се разработват.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4203 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2014.08.01 | 13:33

10
Волене,пикльо сбъркан и ти се подписа,нали лайно турско?Ти подкрепи това правителство с 121-ия глас не говори групости бе мишок и ти се подписа с златното пръсте, къде се покри бе курв* турска?мишко продажна
alooooooooooo

2014.08.01 | 13:33

9
Къде е БеСеПе-ту ?!

2014.08.01 | 13:33

8
БСП ОТ РУСОФИЛСКА ПАРТИЯ СЕ ПРЕВЪРНА В ЦИГАНСКА

2014.08.01 | 13:33

6
БСП предаде Русия!

2014.08.01 | 13:33

7
Те и майчиното си мляко ще продадат за пари,нямат нищо общо с Тато.Народът е прост и продължава да им вярва.Жалко

2014.08.01 | 13:33

5
ПАРТИЯТА НА ФЕОДАЛНИТЕ СТАРЦИ БСП КАКВО ЩЕ КАЖЕ? ТЕ УПРАВЛЯВАХА, ТЕ СА ПОДПИСАЛИ.

2014.08.01 | 13:33

4
съпредседател пратя "Зелените"

2014.08.01 | 09:44

3
та на 30 юли и до преди няколко дни коя коалиция приемаше далаверите си? я тия дето много знаят да обвиняват и с опорната точка да кажат. Пред хората обвиняваме в коалиция, но тайничко точим зъби за нова тройна!

2014.08.01 | 09:44

2
Подписахте, а комисиончето от стотици милиони взехте ли? Взехте!

2014.08.01 | 09:44

1
Воленчо сладурче дребно ама много хубави и нежни ти джуките бе дребосък - по добре там от влагалище

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини