Вигенин: Външната ни политика беше стабилна и предсказуема

  • 31 юли 2014 13:18

  • 1313
  • 9
Вигенин: Външната ни политика беше стабилна и предсказуема
©

Излизам от министерството с чувството на изпълнен дълг към държавата, към българската външна политика, заяви министърът на  външните работи в оставка Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, на пресконференция днес, на която направи преглед на основните дейности на МВнР през последната година.

Надявам се да имаме добър диалог и със следващия служебен министър, а и с министъра след това, защото няма място във външната политика за партийно боричкане и противопоставяния, посочи той. Време е да не подхождаме партийно към външната политика и към самата дипломатическа служба, допълни Вигенин. Той отбеляза, че служителите са били оценявани по техните качества и професионализъм, без значение от техните политически пристрастия. Вигенин посочи, че е запазил добрия диалог с президента.  Министърът в оставка коментира, че изминалата година е преминала в сложна вътрешнополитическа среда, но въпреки всичко  българската външна политика е била стабилна, предсказуема и е постигала своите цели. Заявихме, че ще водим балансирана и разумна външна политика, основана на българските национални интереси и на евроатлантическите ценности и това беше водещо във всичко, което правим, отбеляза той.

Вигенин коментира, че тази година е била изцяло доминирана от събитията в Украйна. Това ще бъде и ще продължи да бъде изпитание и за следващото правителство, не само за България, но и като цяло за ЕС и НАТО, допълни той. Вигенин посочи, че в тази криза важен елемент е била ролята на НАТО и сме успели да оценим важността на нашето членство в алианса, като припомни, че тази година бяха отбелязани 10 години от членството ни в НАТО. Министърът в оставка отбеляза дейността на МВнР във връзка с бежанския поток в края на лятото миналата година. Един от идентифицираните от нас дефицити в българската външна политика беше свързан с необходимостта да засилим отношенията със страните членки на ЕС на двустранна основа, коментира Вигенин и посочи посещенията си в Италия, Германия, Франция Великобритания, Австрия. Той отчете, че отношенията със САЩ също са се развивали възходящо. Независимо от сложната международна среда успяхме да запазим каналите за комуникация с Руската федерация, подчерта Вигенин и припомни посещението на външния министър Сергей Лавров, което по думите му разглеждаме не само като принос към двустранните отношения, но и като част от диалога между ЕС и Русия. Той отбеляза сериозната динамика в отношенията с Китай, с Виетнам.

Като цяло успяхме да осигурим важния стратегически баланс в отношенията на България с външния свят, обобщи Вигенин. Той отбеляза също продължаването на подготовката за председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г., както и ролята по отношение на Източното партньорство. Вигенин отчете и значително подобряване на климата в отношенията с Македония и посочи, че това дава възможност в близко бъдеще да се финализира работата по договора за добросъседство и сътрудничество.

Министърът посочи още, че е посетил всички столици на страните,през които минава "Южен поток". Всяка една от тези страни държи на този проект, той е важен за енергийната сигурност на Европа като цяло, но особено на Югоизточна Европа и част от страните от Централна Европа, коментира той. Разчитам, че диалогът между ЕК и руската страна ще продължи, посочи Вигенин. Страна член на ЕС
не може да реализира проект, който не е по европейските правила, но има много детайли, които при добра воля могат да бъдат решени, подчерта Вигенин. Той отбеляза, че въпреки кризата в Украйна, този проект не трябва да става жертва на тази криза.

МВнР работеше активно и по други въпроси, свързани с енергетиката и доставките на газ във връзка с изграждане на интерконекторните връзки и доставяне на газ от други източници, отбеляза министърът. Друг основен приоритет е защитата на правата и интересите на  българските граждани в чужбина, каза Вигенин и посочи, че особено внимание е отделено на работата с българските общности в Молдова и Украйна.

Последвайте канала на

БТА
1313 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
иван

2014.12.03 | 22:04

9
КОЙ ВИ ИЗПРАТИ В УКРАЙНА -- КАКВА ПОЗИЦИЯ ЗАЩИТАВАШЕ ТАМ . НА КОГО СЛУЖЕШЕ????

2014.07.31 | 20:12

7
Не думай ма парцалллл
kosssssssssssss

2014.07.31 | 21:34

8
PEDRO RODRIGES DA NE SE OBAJDA...4E TOKU NIAKOI TE OPANAL..OT ZAD

2014.07.31 | 19:59

6
Как да се изказва Кристалина, като е некомпетентна и не знае на кой свят се намира?!

2014.07.31 | 18:55

5
Вигенин бе много по-подходящ от онази марионетка на олигархията и мутрите от ГЕРБ.
ежко бежко

2014.07.31 | 17:36

4
А бе боклук Вагинин ли е по подходящ.

2014.07.31 | 17:01

3
edna podloga po malko

2014.07.31 | 14:33

2
ВаГенин да те шибат калинките

2014.07.31 | 14:33

1
Ко? Не!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини