Италианка създаде растение робот

  • 31 юли 2014 10:18

  • 2822
  • 0
Италианка създаде растение робот
©

Италианката Барбара Мацолай и нейните сътрудници създадоха растение робот, което може да развива „корени”, „стебло” или „листна маса” досущ като истинско, пише в. "Монитор".

46-годишната блондинка е родена в пристанищния град Ливорно, завършва биология и започва работа като специалист морски биолог в лабораторията по роботика на престижното висше училище „Санта Ана” в Пиза. В момента е ръководител на Центъра по микробиороботика към Националния технологичен институт на Италия.

Изобретението на Барбара Мацолай и нейния екип е резултат от няколкогодишна работа по финансирания от Европейската комисия международен проект на име „Плантоид”. Неговата цел е изучаването на поведението и функциите на растенията и на различни етапи в реализацията му освен италиански учени участват специалисти от Испания, Швейцария и други страни.

Накрая в Центъра по микробиороботика са конструирани два плантоида, или робота, които имитират развитието на коренната система в различна среда. Ефектът се постига благодарение на монтираното на връхчетата на „корените” триизмерно микро-печатно устройство. Но вместо живи клетки то натрупва специален материал, който не само прониква в нарочената за проучване среда, била тя земна или водна маса, но и информира изследователите за всичко онова, което се случва в нея. Става дума за различни процеси като замърсяване и промяна на състава на въпросната среда, за наличните вещества и минерали в нея, за тенденциите в развитието й и т.н.

Засега най-голям интерес към растението – робот проявяват природозащитниците, селските стопани и морските биолози. По простата причина, че изобретението предоставя големи възможности за постоянен мониторинг на почвата, водите и дори на човешкото тяло. Към него е проявила интерес и Европейската космическа агенция, която смята да го използва в изучаването на извънземното пространство.

Но докато плантоидът тепърва ще се развихря, вече е доказала своите безспорни качества първата рожба на Барбара Мацолай и нейния екип – изкуственото растение с име Dastbot.

То е с човешки ръст, обикаля свободно там, където го повикат, и “листата” му дават ясна представа за въздуха, който дишаме.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2822 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини