Зетят на Фатик се завърнал в България задно с банда грузински главорези

  • 31 юли 2014 09:51

  • 6899
  • 2
Зетят на Фатик се завърнал в България задно с банда грузински главорези
©

Арестуваният зет на Фатик - Дениз Тюркмен, се е завърнал в България задно с банда грузински главорези, разкриват ченгета пред "България Днес".

Голяма част от мафиотите бяха изгонени от страната заради участие в зловеща криминална групировка за поръчкови убийства, наркотрафик и контрабанда на оръжия през 2001 г. За завръщането на грузинците се разбра покрай ареста на Дениз Тюркмен. Той бе задържан в края на миналата седмица заедно с незаконния син на Фатик - Милослав Кръстев.

Двамата бяха тикнати в килия заради изнудване на бизнесмен от София. Те го рекетирали да им прехвърли имот за 2 млн. евро в столичния квартал "Люлин".

Покрай ареста на Дениз Тюркмен ченгетата установили, че у нас е акостирала и зловещата му банда. Оказа се, че в България е и неговата дясна ръка Владимир Тутберидзе, който дори вече успял да стане български гражданин. Преди да бъде изгонен от страната, Тутберидзе се замесва в подготовката на покушение срещу грузинския президент Едуард Шеварднадзе през 1997 г.

Тогава Шеварднадзе бе на официално посещение у нас. След като става гаф с доставката на взрив, атентатът се проваля. Впоследствие заедно със зетя на Фатик - Дениз Тюркмен, създават канал за трафик на дрога и оръжие по трасето Кавказ - Западна Европа, заради което са изгонени от България. Помощници са им грузинците Паата Блиадзе и Заза Цицвидзе. Според ченгета двамата са замесени в множество убийства на знакови фигури от подземния свят у нас през 90-те години. Въпреки биографията си на главорез през февруари 2012 г. Заза Цицвидзе получава разрешение от МВР за дългосрочно пребиваване у нас.

Покрай българското гражданство Тутберидзе дори успява мистериозно да се сдобие с две ЕГН-та. И в двете му самоличности имената са Владимир Илиевич Тутберидзе. Според фирмения регистър грузинският бандит успял да вкара в употреба и двете си ЕГН-та. С едното и до ден днешен Владимир Тутберидзе е собственик на фирма "Гео Интер Консулт". Чрез нея той вдига мол в центъра на Благоевград. Съдружници в инвестицията му са ексшефът на Районния съд в Сандански Илия Янев и вдовицата на застреляния местен подземен бос Костадин Костадинов-Динко.

Приживе Динко е известен като дясната ръка на взривения висаджия Димитър Димитров-Маймуняка. Далеч по-любопитна е дейността на Тутберидзе с второто му ЕГН. С него мафиотът управлява фирма "Джи Енд Джи 2001". Нейни собственици са други двама грузински главорези - Георги Жордания и Георги Кахиани. Двамата заедно с авера си Гиа Хергиани живеят от началото на 90-те години у нас. Според спецченгета по това време те ръководят мощен канал за трафик на оръжие, наркотици, крадени коли и контрабанда на алкохол и цигари през пристанищата във Варна и Бургас. Кахиани и Жордания са арестувани през 1995 г. в курорта Златни пясъци, докато поставят бомба с дистанционно управление под автомобил. След натиск от леви функционери бързо са пуснати без последствия.

Скоро след това двамата с още няколко грузинци създават група, която е замесена в поръчкови убийства на българи и чужденци у нас. В доклади на спецслужбите Кахиани и Жордания се споменават като организатори на наркоканал за трафик на хероин от Грузия през Варна за Западна Европа. Като техен координатор тогава родните ченгета уличават и дясната ръка на зетя на Фатик - Владимир Тутберидзе. Жордания и Кахиани са особено активни при управлението на тройната коалиция. Тогава спецслужбите засичат техен общ бизнес със сочения за крупен контрабандист Дидо-Дънката и митничар с прякор Цайса.
Арестът на Дениз Тюркмен и Милослав Кръстев е свързан с войната за наследството на Фатик, разкриват запознати, пише „България Днес“.

Тя се води основно за имотите, през които разстреляният митичен бос Фатик е изпирал парите от наркотици и крадени коли през годините. За да не бие на очи, имането било прехвърлено на фирми, собственост на подставени лица. Така след разстрела на Фатик не станало ясно кой от родата какво точно може да прибере за себе си. Проблемът не бил решен и след обсъждане във фамилията. Тогава Тюркмен и Кръстев решили, че на тях се полага най-голям дял, и започнали да притискат подставените лица да им прехвърлят наследството. Такъв е и случаят с рекетирания бизнесмен, който се води собственик на имот за над 2 млн. евро. Според ченгета още няколко подставени лица били рекетирани, но те не дръзнали да се оплачат в МВР.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6899 2

Коментари 2

Добави коментар

2014.08.02 | 13:42

2
ЛЪЖЕШ БАБО ТАНАСКЕ
Люси

2014.08.02 | 13:42

1
Всяко управление на БСП е златно за престъпниците.

Добави коментар

Водещи новини