Тийнейджърка с две ЕГН-та заради грешка

  • 31 юли 2014 07:41

  • 909
  • 0
Тийнейджърка с две ЕГН-та заради грешка
©

Заради административна грешка в регистъра на Гражданска регистрация на населението 17-годишно момиче от гр. Ветрен, община Септември, се сдоби с два единни граждански номера и два акта за раждане, пише "Монитор".

Анелия Дончева притежава два акта за раждане, в които като рождени дати на тийнейджърката са посочени два различни дни - 3 февруари вместо 2 март 1997 г., когато е истинската дата на раждане.

Единият от актовете е получен още при раждането на момичето, а другият е издаден наскоро –на 21 юли т.г. като дубликат със сгрешени рождена дата и месец. От дирекция ЕСГРАОН в Пазарджик настояват Анелия да приеме новите си сгрешени от чиновниците данни.

Преди време на адреса на семейство Дончеви е получено писмо, в което пише, че дъщеря им вече има нов акт за раждане с нови рождени дата и месец и документът трябва да бъде получен „на ръка” от майката или бащата. Родителите на непълнолетната Анелия веднага отиват в ЕСГРАОН-Пазарджик, за да потърсят причината за издаването на новия акт и смяната на документите. В общинския регистър момичето е записано с нова рождена дата и месец, което налага издаването на нов ЕГН. Заради административна грешка под въпрос е изплащането на детските надбавки, които семейството получава. Разминаване с данните за точния ден на раждане на момичето и оттам промяна в ЕГН-то има и в издадената лична карта на Анелия. За да оправи допуснатата по чужда вина грешка, семейството на момичето трябва да заведе дело в съда.

Последвайте канала на

Десислава Станева
909 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини