Противоградова ракета падна в двора на панагюрец

  • 30 юли 2014 15:30

  • 1452
  • 0
Противоградова ракета падна в двора на панагюрец
©

Противоградова ракета "Лоза 2” падна в двора на панагюрец. Мъжът се натъкнал на находката след поредния проливен дъжд в града, съобщи Inews.bg.

"Сетих се, как наскоро ни убеждаваха по телевизора, че над населени места не пускат ракети. Помислих си и че можеше да влети в къщи или някой от семейството да е по двора. А бе важното е, че пак сме имали късмет, иначе ракетата я запазих за спомен. Това вече не е ракета, а по скоро гилзата и, представлява една празна тръба. Не е опасна и мисля, че е безвредна. Ще я задържа за известно време, за да се "хваля" на приятели и комшии с нея, пък после ще я изхвърля”, сподели откривателят на ракетата Нешо Гергинеков, цитиран от Nostop.bg.

Ракетата "Лоза 2" основно е предназначена за активно въздействие върху градоносните облаци чрез разпръскване на химически реагент.
Ракетите са калибър 55 мм, с различни технически показатели, от които зависи височината и дължината на полета.

Противоградната система се състои от пускова установка, ракета и пулт за управление. След като се стартира ракетата, ракетния двигател работи определено време, след което се активира реагента, който впръсква ледообразуващи частици в облаците на определена височина, след което ракетата се саморазрушава чрез устройство, включващо експлозив. Устройството е програмирано да се активира след 40 секунди от изстрелването на ракетата. Предлаганите в момента на пазара ракети се различават значително от тази на Нешо Гергинеков, която видимо изглежда на поне двадесетина година.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1452 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини