Община Сандански на прокурор заради радиоактивна вода

  • 30 юли 2014 11:31

  • 956
  • 1
Община Сандански на прокурор заради радиоактивна вода
©

Вече 6 седмици от чешмите на санданското село Кръстилци тече радиоактивна вода, въпреки че има заповед за спирането и осигуряване на водоноски. Заповедта е издадена на 16 юни т.г. от регионалната здравна инспекция (РЗИ), а първите сигнали за странен мирис на водата са подадени през април т.г. до Агенцията за ядрено регулиране, здравното министерство и местната инспекция, съобщава Труд.

Заради неизпълнение на заповедта, инспекцията е дала община Сандански на прокурор, а на кмета Андон Тотев са съставени 3 акта. Той се оправдава, че отговорност за радиоактивната вода носи общинската ВиК фирма “Увекс”.
През април роднини на жителите в Кръстилци подали сигнала за водата. На 19-те постоянно живеещи пенсионери в селото не им правело впечатление, че тя има различен цвят и мирис. “Пробите показаха завишени радиологични показатели. Водата е опасна за пиене, за животните и за напояване”, каза д-р Мария Станчева, гл. секретар на благоевградската здравна инспекция.

Между селата Кръстилци и Игралище има уранова мина, ползвана до 80-те години на миналия век. Районът е богат на такива залежи.

Последвайте канала на

Нора Виткова
956 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.08.02 | 00:34

1
ujas!

Добави коментар

Водещи новини