"Южен поток" - риск за "комерсиалните секс работници"

  • 29 юли 2014 21:45

  • 2168
  • 1
"Южен поток" - риск за "комерсиалните секс работници"
© Булфото

Публикуван е докладът за оценка на въздействието върху околната и социалната среда на българския участък на газопровода „Южен поток". Това съобщават от компанията „Южен поток транспорт“.

Докладът потвърждава заключенията, че строителството и експлоатацията на тръбопровода в морските води не се очаква да има значително влияние върху екологията на Черно море и българския бряг, където морският газопровод излиза на суша, поясняват от компанията "Южен поток транспорт".

От консорциума изтъкват, че проектът за българската част временно ще донесе известни икономически ползи в резултат на допълнителните възможности за трудова заетост и увеличено търсене на продукти и услуги по време на строежа. Докладът очертава смекчаващи и защитни мерки, които да гарантират, че газопроводът няма да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда. От "Южен поток транспорт" съобщават още, че ще се проведат консултации с неправителствени и с местни организации във връзка с доклада, а гражданите са поканени да посетят отворените консултативни срещи във Варна и региона.

Строителството на морската част на газопровода “Южен поток” у нас може да се отрази на “комерсиалните секс работници (КСР)”. Това е записано в допълнения доклад за въздействието върху околната и социална среда на проекта, публикуван днес, пише "Труд". Той анализира как изграждането и експлоатацията на тръбата ще се отрази на живеещите и работещите около плажа Паша дере край Варна, където газопроводът ще излиза на сушата.

“Комерсиалните секс работници”, които се срещат край бъдещата строителна площадка, са сред уязвимите групи от проекта. Голяма част от над 2000 работници, наети за изграждането на морската част на тръбата, ще са мъже, при това “неместни”.

“Сексуалната активност на работниците по време на отпуските и извън работното време има потенциала да причини или доведе до разпространението на инфекциозни болести, включително такива предавани по полов път, особено ако са налице лица, извършващи платени сексуални услуги”, пише в оценката.

Рискът се увеличавал от това, че КСР били жени с нисък социален статус, склонни да предлагат секс без предпазни средства като оръжие срещу конкурентите. Увеличеното търсене на платен секс можело да увеличи случаите на насилствено склоняване към проституция. Цитират се и случаи, в които сводниците извозвали с лодки проститутки до кораби край Варна. За да се намали негативното влияние върху “комерсиалните секс работници”, строителите ще минават през обучение за рисковете от болести предавани по полов път, ще им се раздават и безплатни презервативи.

Друг риск, свързан с поведението на работниците, са конфликти с местното население и противообществени прояви. Причината е, че в България “редовно се консумира алкохол и работниците ще имат възможност за лесен достъп до много видове алкохол, включително и нелицензиран такъв”. “Съществува потенциал за увеличен брой противообществени инциденти, ако работниците се отдадат на прекомерна употреба на развлекателни вещества при посещенията си в местните общности извън работното време”, пише в доклада.

В него се казва още, че строителството и експлоатацията на тръбата няма да повлияе сериозно на туризма в региона. По наблюдения на експертите плажът Паша дере се посещавал предимно от местни хора с цел къпане и слънчеви бани и бил популярен сред нудистите. Те видели на терен, че на ивицата има табела, че къпането е забранено, но имало и голям брой хора във водата. Все пак се казва, че при и след построяването на тръбата ще бъде премахнат обособения къмпинг на Паша дере с “изоставена временна тоалетна”. Той можело да се премести на друго място.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2168 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
shatterer

2014.07.31 | 16:01

1
Южен поток. ха ха Какво беше това? Смешници, кога ще проумеете, че България НЕ е pуска губерния?

Добави коментар

Водещи новини