Най-красивите мостове в света

  • 29 юли 2014 20:40

  • 7037
  • 0
Най-красивите мостове в света
©

Мостовете са нещо повече от начин да стигнеш от точка А до точка Б. По света има мостове, които са истинско чудо на инженерството и архитектурния дизайн.

Голдън Гейт в Сан Франциско е може би най-известният и най-разпознаваем мост в света. За това той оглавява тази класация на 10 забележителни моста:

10. Мост Оливиейра, Бразилия

Намира се в Сап Пауло, над река Пинейрос. Висок е 138 метра и е завършен през май 2008 година. Свързва кварталите Броклин и Реал Парк. Сап Пауло е един от градовете с най-натоварен трафик в света. Тук има над 6 милиона коли.

9. Пърл Бридж, Кобе Наруто, Япония

От 1998 година това е най-дългият висящ мост в света – 3 911 метра. Строежът на моста е продължил 12 години. Построен е така, че да издържа на лошо време и земетресения. Има шест ленти.

8. Oresund Bridge, Швеция- Дания

Завършен е през 2000 година. Свързва Швеция с Дания и е дълъг 8 км. Интересна е структурата му – той започва като висящ мост в Швеция и завършва като тунел в Дания. Свързва градовете Малмо и Копенхаген.

Тунелът започва на малък изкуствен остров, построен е потока Оресунд. Инженерите са решили, че тунелът е най-добрият вариант да се завърши моста, без това да пречи на трафика по водата. Мостът е печелил престижни награди за архитектура.

Още по темата вижте ТУК.

Последвайте канала на

Весела Найденова
7037 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини