БСП към Чобанов: Харизвате 3,5 млрд. лв. - пред кого се откупувате?

  • 29 юли 2014 20:11

  • 5521
  • 22
БСП към Чобанов: Харизвате 3,5 млрд. лв. - пред кого се откупувате?
© Булфото (архив)

Ако новото мнозинство в парламента приеме днес актуализацията на държавния бюджет, утре от БСП ще внесем промяна в Закона за гарантиране на влоговете в банките. Това обяви заместник-председателят на БСП и депутат от Коалиция за  България Янаки Стоилов по време на дебатите на първо четене по актуализацията на държавния бюджет за 2014 година.

За мен ролята на БСП като мандатоносител приключи преди около два месеца, посочи Стоилов. Сега новото мнозинство ще  приеме вероятно актуализацията на бюджета и аз утре заедно с мои колеги ще внеса последния законопроект в този парламент, добави той.

Законопроектът предвижда промяна в закона за гарантиране на влоговете на гражданите, която вече ще бъде финансово обезпечена с актуализацията, с тези 2 млрд. лева за попълване на гаранционния фонд, обясни той. Стоилов предлага гражданите,  които имат гарантирани влогове в банки, поставени под особен надзор, да могат да получат вложенията си още на третия месец  след като БНБ е приложила най-тежката мярка спрямо банките - спиране на дейността им. Той обясни, че идеята е не да се чака  до Нова година, а още на 21 септември фондът да се разплати с над двеста хилядите вложители в КТБ. След това банката ще трябва да се издължи на фонда за средствата, които ще получи като кредит за разплащане с гражданите, добави депутатът.

Янаки Стоилов отправи критики към министъра на финансите Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас, който е в пленарната зала. Не можахте да осигурите 25-30 млн. лв. за рестарт на "Химко" - Враца, а сега не се свените да извадите почти 3,5 млрд. и да ги харижете на кого и за какво, коментира той. Пред кого се откупувате с тази промяна, попита той. Сами заличавате голяма част от това, което беше направено с общите усилия на парламентарното мнозинство и на правителството, заяви Стоилов.

Той отбеляза, че при актуализацията на бюджета става въпрос не само за средства, които са безусловно необходими, а целта е да се гарантират пари, които да постъпят в определени фирми, които да облагодетелстват определени хора и които да послужат за провеждането на изборите.

Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: от ГЕРБ призова да се запази поне малко достойнството на министъра на финансите в оставка. Ставаме  свидетели на голям парадокс в пленарната зала, мандатоносителите да критикуват министъра, отбеляза той.

Колегата му Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета обвини левицата в късопаметност и припомни внесените от опозицията пет вота на недоверие срещу  кабинета "Орешарски". Янаки Стоилов му отговори, че с подкрепата на днешната промяна в бюджета зачеркват вотовете на недоверие. Искате или не искате, завършвате като последната парламентарна група, която подкрепя това правителство, обърна се той към ГЕРБ.

Румен Гечев /Коалиция за България/ посочи шест показатели, по които може да се съди, че не е необходима актуализация на  бюджета. Строителството бележи ръст от близо 2 процента, което е сигурен белег, че икономиката върви към възстановяване,  отбеляза Гечев. Минималният спад в търговията на дребно от 0,1 процента не трябва да ни притеснява, това се дължи на процеса на дефлация, смята той. Според Гечев няма основания да се смята, че няма да се изпълнят постъпленията от еврофондовете. В  близките две три седмици фискалният резерв ще достигне рекордните близо 9 млрд. лв., отбеляза той.

От ГЕРБ го нарекоха "майстор на манипулацията". Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена посочи, че цитираният растеж в строителството засяга  само високото строителство на сгради, а в инфраструктурното строителство имало спад, заради спрени проекти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5521 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар

2014.07.30 | 22:16

22
ОСТАВКААА ! ОСТАВКА НА ВСИЧКИ ДОТОГАВА , ДОКАТО ИЗБЕРЕМ ВОЛЕН и АТАКА ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!

2014.07.30 | 10:13

3
кои беше този ? КОИ????
НАЦИОНАЛ--ПЕДАЛ (АТАКИСТ)

2014.07.30 | 22:15

21
На мене не ми пука , аз си лапам рязаната карабина за пари и си стягам багажа за пандиза -- защото съм патриот и обичам обезценени рубли !!!

2014.07.30 | 11:18

20
Празни приказки са това на Чобанов, прах в очите на хората. Нарежданията идват директно от Бойко и Росен Гафа!

2014.07.30 | 11:18

19
Причината да бъде искана актуализация е само една - да могат пионките на Бойко, а след това и самият той, да разполагат с милиарди и да могат отново да крадат на воля!
venzelei

2014.07.30 | 10:52

6
Янакииииии...Костин БРОД ВИ Е ПРОБЛЕМА. Родихте мъртво правителство от турчин... и луд. Сега ще има /Сто години самота/ А на Бойко послахте червен килим,като вече няма да подаде оставка на втория ден на платените протести. Сега има една година бонус

2014.07.30 | 11:16

18
Грешиш за килима,след тази новина,ГЕРБ стремглаво пада надолу.

2014.07.30 | 10:54

17
ГЕРБ + ДПС = БСП + ДПС = БКП = МАФИЯ !!! САМО АТАКА ! САМО ВОЛЕН !

2014.07.30 | 10:54

16
ГЕРБ ИЗВЪН ЗАКОНА ! ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗИРАНА ГРУПА ! ТИКВАТА В ПАНДИЗА !

2014.07.30 | 10:54

15
ТИКВИТЕ от ГЕРБ крепят кворума , а РАПОН БЕЙ Борисов е златния гъз !

2014.07.30 | 10:54

14
ГЕРБ са ТУРЦИ ! ПРЕДАТЕЛИ ! ТИКВАТА РАПОН БЕЙ ПРЕГРЪЩА ТИЯ , КОИТО ОБВИНЯВАШЕ , ЧЕ ЩЯЛИ ДА ГО УБИВАТ ! КОЙ ИДИОТ МУ ВЯРВА НА ТОЗИ БАНДИТ ?!
#

2014.07.30 | 10:54

13
Много глупаци в нета просто нямам думи???

2014.07.30 | 10:13

4
това са червени тролове те са със сидерастите едни и същи повръщания

Добави коментар

Водещи новини