ЕС одобри пакет от значими икономически санкции срещу Русия (обновена)

  • 29 юли 2014 18:37

  • 4356
  • 32
ЕС одобри пакет от значими икономически санкции срещу Русия (обновена)
©

Европейският съюз прие днес значим пакет от икономически санкции срещу Русия, за да принуди руския президент Владимир Путин да преустанови всякаква подкрепа за действията за дестабилизиране на Украйна, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорител на европейската дипломатическа служба.

"Постигнато беше политическо споразумение относно пакета от икономически санкции", каза говорителят. Това споразумение беше постигнато по време на заседание на посланиците на 28-те в Брюксел, посочва Франс прес.

Тези санкции ще ограничат както достъпа на руските банки до финансовите пазари, така и вноса на оръжия, на стоки с двойно предназначение и на енергийни технологии, посочва ДПА.

Франс прес уточнява, че според санкциите се забранява и продажбата на оръжия, на технологии с двойно предназначение, както и на технологии в областта на енергетиката.

Петролната промишленост също ще бъде засегната, добави европейският дипломатически представител, цитиран от Ройтерс. Той поясни, че санкциите ще бъдат преразгледани след три месеца.

Новият пакет влиза в сила в четвъртък, посочва ДПА.

Санкциите трябва да бъдат публикувани в официалния бюлетин на ЕС, за да влязат в сила, припомня Франс прес.

ЕС е решил днес да блокира и авоарите на четирима руски бизнесмени, близки до президента Путин. Санкциите са насочени и срещу три компании, сред които една банка. Конкретни имена не се съобщават, посочва Франс прес. Имената на хората и на юридическите лица ще се появят утре в бюлетина на ЕС, допълва агенцията.

Черният списък на ЕС срещу Русия включва вече 87 души и 20 юридически лица, на които са замразени авоари в ЕС и е забранено издаването на визи.

За първи път ЕС атакува бизнес средите, близки до руския президент Путин. Това е много ясен сигнал за решимостта на блока да действа, за да накаже Русия заради нейните действия за дестабилизация на Украйна, отбелязва Франс прес.

Европейците искат по този начин да упражнят натиск върху руския президент, за да затвори той руско-украинската граница и така да попречи на доставките на оръжия за проруските сепаратисти в Украйна и да ги принуди да преговарят с властта в Киев.

Европейците искат също така да санкционират Русия заради присъединяването на Крим, като попречат на инвестициите в някои сектори в Крим и в Севастопол, по-специално строителството, транспорта, телекомуникациите, енергетиката, посочва европейски източник, запознат с хода на преговорите.

"Европейските лидери си дават сметка за рисковете от репресии от страна на властта в Русия, но те взеха своето решение сред един непростим акт и след начина, по който ситуацията във връзка с него беше ръководена от президента Путин", посочи европейски източник.

"Путин ще се опита да дестабилизира европейците и действието му ще бъде тест за единството на ЕС", допълва източникът.

ЕС втвърди позицията си след падането на 17 юли на малайзийския самолет в Източна Украйна, за който се твърди, че е свален с ракета на проруските сепаратисти. В тази катастрофа загинаха 298 души.

Санкциите трябва да изпратят на Москва ясен сигнал, че тя следва "неправилен път", каза министърът на външните работи на Холандия Франс Тимерманс на съвещание по въпросите, свързани с катастрофата на малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна, с който пътуваха близо 200 холандски граждани, допълва БТА.

Икономическите санкции на Европейския съюз срещу Русия ще влязат в сила незабавно и последствията им ще се усетят далеч. Това заяви днес Тимерманс пред националния парламент, цитиран от световните агенции.

Последвайте канала на

Весела Найденова
4356 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар

2014.08.10 | 23:26

32
Решението Русия,Китай,Бразиля,Южна Африка,Турция да продават горива от 1.01.2015 в съответнитте национални валути и да не ползват долара е факт.
путин

2014.08.10 | 23:26

31
Руснаците са живели с 2 и 200. Въпроса разглезените американци и европейци дали могат?

2014.08.10 | 23:25

30
С Путин Русия загива.

2014.07.30 | 11:52

15
Ни позна

2014.07.30 | 13:25

19
promivat vi mozacite, ima informaciono zatumnenie i se suopshtsvat samo novini ocherniashti Russia !!! neshto nima mai mnogo novini za sitoaciata v Ukraina zashto ne kajete che ima 500 naemnici koito se biat na stranata na Ukraina zashtoto nac.armia na Ukraina ne iska da si izbiva sopstvenia narot i masovo dezertirat i osht i oshte !!!
KUR ZA TODOR JIVKOV

2014.07.31 | 22:28

29
КОМУНИЗМА СЕ КРЕПИ НА ЛЪЖИ И ПОВСЕМЕСТЕН ТЕРОР-СМЪРТ ЗА ВАС ВАЩА МАМА БЕЗРОДНА

2014.07.31 | 22:28

28
Bъведено е информационно затъмнение за случващите се в Украйна трагични събития

2014.07.31 | 22:27

27
каква драма само, уважаеми потърпевши, каква драма... а зима на носу, зимочка моя, милая моя...
AlexK

2014.07.31 | 22:20

26
Тази година много коледни дръвчета в Европа няма да светнат.
rusoFOB

2014.07.31 | 22:19

25
през лятото е лесно да налагаш санкции на Русия, питайте Бонапарт и Адолф. Но уинтър ис коминг, така че не ни чака нищо добро. Въпреки че СССР трябва да бъде наказан.

2014.07.31 | 19:14

24
i sega po toya povod trybva bulgaria da sponsorira amerikanskata ikonomika i da si zakupi voena tehnika ot tyah zashtoto sled embargoto nashta tehnika koyto e izscialo russka nima da moje da se podurja

2014.07.31 | 19:14

23
i sega po toya povod trybva bulgaria da sponsorira amerikanskata ikonomika i da si zakupi voena tehnika ot tyah zashtoto sled embargoto nashta tehnika koyto e izscialo russka nima da moje da se podurja

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини