Наночастици ще сменят цвета на косата по желание

  • 29 юли 2014 14:32

  • 1794
  • 1
Наночастици ще сменят цвета на косата по желание
©

Американски учени разработиха нов тип наночастици, които са способни да отразяват светлината във всеки цвят от оптичния спектър.

Според изследователите от университета Ню Мексико и Лосаламоската национална лаборатория новите частици ще могат да създават най-разнообразни структури на обекта, като променят физическата му форма, външния вид и дори цвета, пише inews.bg.

Учените са установили, че нанесените върху човешката коса частици са способни да отразяват падащата светлина практически във всеки цвят на дъгата (и не само) по желание на клиента.

Учените смятат, че новите наночастици могат да се използват и за целите на отбраната. Например ако се покрие с тях самолет, машината ще стане невидима за лазерния прицел.

Засега обаче усилията на разработчиците, според статия, публикувана в сп. Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications, са съсредоточени изключително върху козметичните приложения. Експертите пишат например, че са открили начин за създаването както на постоянни, така и на временни структури на човешки коси.

"Можем да създадем нанопокритие за косите, което се съхранява до следващото подстригване. Друг вариант е да разработим нанобалсам за коса, който може при желание лесно да се измие", казва Зайд Лесман от университета в Ню Мексико.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1794 1

Коментари 1

Добави коментар

2014.08.05 | 15:22

1
А MOГАТ LI DA СМЕНЯT PRАВИТЕЛCTVA po желание??????????

Добави коментар

Водещи новини