Съмняват се за „син език“ в Шуменско

  • 29 юли 2014 12:38

  • 1698
  • 0
Съмняват се за „син език“ в Шуменско
© Булфото

Вече има съмнения за животни, болни от „син език“ и в Шуменско. Според ветеринарни лекари още миналата седмица са изпратени проби от Върбица и Риш, но според д-р Катя Райкинска, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, все още няма окончателни резултати, съобщава Радио Шумен.

Досега официално е потвърдено разпространение на опасната зараза в райони на юг от Стара планина. Огнища на заболяването бяха регистрирани в Хасково, Кърджали, Смолян, Бургас и Ямбол.

„В момента е обхваната една трета от България, в югоизточната част, но прогнозата ни е, че до десетина дни може да обхване и цялата страна“, каза изпълнителният директор на Агенцията за храните Пламен Моллов.

На проведената на 18 юли областна епизоотична комисия бяха разпоредени спешни мерки за предотвратяването на разпространението на болестта. Издадена е забрана за придвижването на преживни животни.

Практикуващите ветеринарни лекари, обслужващи животновъдните обекти, не издават ветеринарно-медицински свидетелства за транспорт за придвижване на живи животни, възприемчиви към болестта „син език“, с изключение на животни, предназначени за незабавно клане и само за една кланица на територията на областта - тази във Велики Преслав. Забранена е пашата на преживните животни от 19 до 8 ч.

„Син език“ е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни. Най-често боледуват овце и кози. При някои от щамовете смъртността може да достигне до 70%.

Последвайте канала на

1698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини