Жена загина при порой в Габровско, наводнения и в Подбалкана (обновена)

  • 29 юли 2014 10:38

  • 6472
  • 0
Жена загина при порой в Габровско, наводнения и в Подбалкана (обновена)
©

Жена от село Враниловци е загинала, а мъж от същото село е в неизвестност след поройните дъждове, паднали късно снощи в Габровско. От 20 часа на 28 юли до 1 часа днес над общината са паднали валежи с интензитет над 200 литра на квадратен метър.

Това съобщиха от общинския щаб по сигурността. Обстановката след пороите е усложнена. Най-сериозно са пострадали селата Враниловци, Новаковци, Драгановци, Гъбене, Стоевци, Камещица, Музга, Дебел дял, Трънето и Яворец.

Там са били наводнени приземни етажи на къщи, пороят е отнесъл коли и селскостопанска техника. По време на пороите и заради разразилата се гръмотевична буря през нощта без ток са останали 70 села и 4 квартала на Габрово. Електрозахранването е възстановено, сега без ток е само хижа "Хлебна" в местността Узана.

Без вода днес са селата Гъбене, Стоевци, Враниловци и западната индустриална зона на Габрово, тъй като проливните дъждове са прекъснали водопроводите. Възстановителните работи по водоподаването ще започнат след спадане на нивото на реките и деретата, над които минават водопроводите.

Тази нощ аварийно-спасителни работи са извършвали 6 екипа и 25 служители на службата за пожарна безопасност и защита на населението. Рано тази сутрин комисии на общината са тръгнали по пострадалите от пороите места, за да установят щетите. Почистват се наносите от пороите и се освобождават шахтите и водостоците от калта и натрупаната земна маса.

Усложнена е обстановка в Габровска община след проливните дъждове. Вследствие на интензивните валежи в ОУПБЗН - Габрово са получени над 20 сигнала за наводнени имоти, отнесени автомобили, разрушена инфраструктура и изчезнали хора. В овладяването на последствията тази нощ са участвали шест екипа с 25 пожарникари и спасители. В спасителните дейности са се включили и служители на районното управление в Габрово.

Спасителните екипи са се отзовали на редица сигнали и в Сливенска област. В първите часове на днешния ден са постъпили сигнали за бедстваща жена в наводнена къща, паднала мълния върху покрив, наводнени улици и имоти в Нова Загора и село Езерово, както и за наводнен участък на АМ „Тракия”, между 240 и 254 км, където били закъсали повече от 10 автомобила. В спасителните дейности са се включили 20 служители на районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението” в Нова Загора и Сливен. Бедстващата жена е била евакуирана на безопасно място, отводнени са два имота, оказано е съдействие по извличане на закъсали на АМ „Тракия” пет автомобила. Към момента все още не е възстановено движението по магистралата в участъка между отклонението за Нова Загора и отклонението за Сливен.

Баня, Богдан и Дъбене също са под вода след снощната буря, съобщи "Марица". Ромските махали на трите селища са наводнени. Къщите на хората са пълни с вода. В приземните етажи и избите тя достига до 60 см. Дворовете също са като морета.

Положението в Богдан е трагично. Скъсала се е дигата на селската река и водата е навлязла в ромската махала. До 04 часа отводнявахме, каза кметът на селото Христо Иванов.

В Баня има наводнени къщи и в курортната част, има нападали керемиди, наводнени дворове, навеси, гаражи. Хората сами са си отводнявали с помпи. Пожарна, багер и десетки хора са спасявали ромския кевартал „Стряма”.

В Дъбене също са работили до 04 часа тази сутрин. Две асфалтирани улици в село Столетово са напълно разрушени. Градушка като орех помля Войнягово.

Вече е приключила работата на петте екипа от ОУПБЗН – Ямбол, отзовали се на общо 15 сигнала за наводнени обекти и отстраняване на паднали дървета след падналия в областта силен дъжд, придружен с вятър и градушка.

Последвайте канала на

Нора Виткова
6472 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини