Mонтират 8-метров кръст в брезнишкото село Ноевци

  • 29 юли 2014 09:37

  • 2209
  • 0
Mонтират 8-метров кръст в брезнишкото село Ноевци
©

Осемметров кръст ще закриля брезнишкото село Ноевци, съобщи кметът на населеното място Снежана Славова, цитирана от БТА.

Разпятието ще бъде поставено на едно от най-високите места в околността - над крепостта от времето на Кракра - Калето. На самото мястото, където ще се извисява светинята, са открити находки от тракийско време. Някога там е имало и наблюдателница, разказват местните хора.

Фундаментът вече е излят и до дни ще бъде положен и кръстът. На земляците си го е завещал внезапно починалия местен жител Драгомир Боянов, който "пренесе" Лъвов и Орлов мост в родното си село, разказаха от местното кметство.

Боянов дълго време работил в Германия и след като се прибрал в родния си дом, решил да се погрижи за визията на селото. Така се родила идеята да направи реплики на емблематичните за София паметници на културата.След смъртта на баща си, синът му Димо се заел да довърши започнатото.

Вчера един от местните жители Илинчо Виденов разказа за кръста на министъра в оставка Десислава Терзиева и за желанието на местните да бъдат отпуснати средства и за Калето. Терзиева приветства идеята им, но обясни, че това може да стане с европейски пари, чрез кандидатстване с проекти.

Последвайте канала на

2209 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини