81 нови свлачища за 35 години във Варна и околностите

  • 29 юли 2014 09:33

  • 1048
  • 0
81 нови свлачища за 35 години във Варна и околностите
©

81 нови свлачища са се образували във Варна и околностите само през последните 35 години. Общо 87 са опасните зони, от които 72 са на територията на морския град, а останалите се намират в курортите „Златни пясъци“ и „Чайка“, както и в село Звездица, информира Дарик.

Само 6 от свлачищата са стари – циркусите „Варна“, „Златни пясъци“, „Аладжа манастир“ и „Виница“, вилна зона Прибой, Паша дере. Всички останали са възникнали след 1980 г., предимно в резултат на човешка дейност, става ясно от отговора на „Геозащита“ до работната група от варненски общински съветници, разследваща причините за потопа в квартал „Аспарухово“ на 19 юни.

Причините за възникването на нови свлачища могат да бъдат разделени в две групи. Първата от тях е на природообусловените, включваща топографското разположение и особеностите на геолого-тектонското развитие и морфологията на районите, интензивността на валежите, морската абразия и други фактори. Към втората група спадат техногенните причини – състоянието на ВиК мрежите, експлоатацията им в потенциално опасните райони, лошата поддръжка на дренажите и противоабразионните съоръжения, вертикалната планировка, липсата на дъждовна и битова канализация, незаконното строителство.

Именно премахване на незаконните постройки в деретата и водосборните зони е една от мерките, които работната група предлага в доклада си. Другите две са прекратяване на незаконната сеч, почистване и поддържането на всички дерета.

Според общинските съветници обективните причини за потопа са интезивният и надвишаващ неколкократно месечната норма валеж на 19 юни, пределното оводняване на почвата от дъждовете през месец май и първата половина на юни, предизвиканите ерозионни процеси от нарастващия през годините воден отток заради застрояването на района и изграждането на твърди настилки. Субективните фактори са непочистените дерета, масовото незаконно строителство на сгради и инфраструктура, състоянието на ВиК мрежите и вертикалната планировка на терените, несъобразена с общата им устойчивост.

В доклада се препоръчва да се направи инвентаризация на обезлесените площи. Общо 114 акта за незаконна сеч в землището на „Аспарухово“ са издадени през последните 18 месеца по данни на „Държавно горско стопанство“. От Регионалната дирекция по горите във Варна съобщават, че през миналата година са издадени 1494 наказателни постановления, от които в сила са влезли 1193. Само 26 % от наложените глоби са събрани. Местата с концентрация на най-много нарушения са в близост до ромски квартали, граничещи с горски територии – квартал „Аспарухово“, град Аксаково, селата Каменар, Игнатиево, Синдел, Старо Оряхово, Ново Оряхово, Рудник, Горен Чифлик и Гроздьово.

От 2009 г. насам Районната прокуратура във Варна е образувала над 230 досъдебни производства за незаконна сеч, от които само за 61 от случаите са внесени обвинителни актове.

През настоящата година районните кметства не са усвоили нито един лев от заложените в бюджета 200 000 лв. за почистване на дерета и охранителни канали, констатира още работната група.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1048 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини