Софтуер засича прекалени харчове

  • 29 юли 2014 07:23

  • 1123
  • 0
Софтуер засича прекалени харчове
©

Софтуер засича кога някой прави твърде сериозни харчове и докладва на данъчните. Информация за скъпите покупки служителите на НАП може да получат от дневниците за покупките и продажбите. Тези отчети се подават всеки месец подават в приходната агенция от регистрираните по ДДС търговци.

Данъчните описват в дневниците всяка сделка. В регистрите се случва да се подаде и информация за името и ЕГН-то на купувача при даване на гаранция или фактура от страна на търговеца. Всеки месец НАП получава около 30 млн. записа за реализирани продажби, но информацията е дигитална и по ЕГН на проверявания богаташ лесно може да се види дали е харчил например над 30 хил. или над 50 хил. лв. за скъпи покупки, пише "Монитор".

След връзването на касовите апарати с НАП данъчните лесно може да получават и справки за продажбите на дадени търговци за суми над определен праг. Така може да се провери например кои търговци на бижута са продали накити за над 30 000 лв. Но най-често информацията за продажбите се проверява в хода на ревизии на хора с коли и имущество, които не отговарят на официалните им доходи.

От приходната агенция обясниха, че по този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит например са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство. Тогава следват т.нар. ревизии при особени случаи.

При тези ревизии не се изследват документи и счетоводни книжа, както при обикновената ревизия, а се работи на базата на определена от данъчния орган основа. Това означава, че ако данъчните са назначили експертиза на колата или къщата, която доказва цена от 500 000 лева, а собственикът е декларирал в пъти по-ниски приходи, разликата между цената и доходите му се облага според законодателството.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1123 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини