Над 15 000 дка унищожени от дъждовете и градушките

  • 29 юли 2014 07:03

  • 886
  • 0
Над 15 000 дка унищожени от дъждовете и градушките
©

Поройните дъждове и градушките в Добруджа напълно унищожиха реколтата от над 15 000 дка, съобщиха от Областната дирекция "Земеделие" в Добрич.

Унищожени са над 4700 дка пшеница. На 100% са загубите на земеделските производители от 2659 дка със слънчоглед, над 2000 дка с царевица и още толкова с рапица. Има напълно унищожени посеви с люцерна, ечемик, карфиол, орехи, зеле, сливи, праскови, картофи, и др. Данните за нанесените частични поражения на посевите сочат, че между 10 и 90% са пораженията, които природните стихии са нанесли на около 15 000 дка с пшеница и толкова със слънчоглед, близо 7000 дка с царевица, на почти 12,5 хиляди дка с рапица и др.

Досега експертите от областната дирекция са разгледали над 380 заявления на земеделски стопани за претърпени щети през последните месеци от наводнения и градушки. Пораженията са в цялата област. Малко от фермерите обаче редовно застраховат земята си и сега има сериозен проблем с обезщетенията. Затова и земеделските производители изпитват силни притеснения за реколтата си, още повече че мнозина от тях вече са изтеглили кредити.

Освен в Добричко, сериозни щети бяха нанесени на посевите в Северна България. След пороите във Врачанско не отчитат ръст на земеделските застраховки. В столицата обаче сключването на полици расте. При общия случай земеделецът застрахова около 60 лева на дка. Средно се заплащат по около 1500 лева на година. Фермерите обаче не го правят редовно, тъй като пред повечето години рядко имат щети и тогава плащането на застраховка го калкулират като загуба. При една сериозна градушка обаче пораженията си остават за тяхна сметка. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
886 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини