Франция е готова да приеме застрашени иракски християни

  • 28 юли 2014 20:19

  • 1521
  • 2
Франция е готова да приеме застрашени иракски християни
©

Френското правителство заяви, че е готово да улесни приема във Франция на християни от Ирак, които са жертви на изстъпления от джихадистите, предаде Франс прес.

"Идваме на помощ на изселените хора, които бягат от заплахата на Ислямска държава и са потърсили убежище в Кюрдистан. Стига да желаят, ние сме готови да улесним приема им на наша земя за получаване на убежище", се казва в съвместно
изявление на френските министри на външните работи Лоран Фабиюс и на вътрешните работи Бернар Казньов.

Християните от втория по големина иракски град Мосул, който на 10 юли бе превзет от джихадистите на ИД, от 10 дни бягат масово оттам след ултиматум, който им даваше няколко часа да напуснат. Масовото бягство лишава града от население, което е присъствало там от векове.

Преди първата война в Залива християните в Ирак бяха 1,5 милион, днес те са само 400 000 души.

Фабиюс и Казньов обещаха, че "Франция ще продължи да мобилизира международната общност за осигуряване защитата" на малцинствата в Ирак, "което е едно от условията за стабилността на региона". Те съобщиха още, че са отпуснали извънредна хуманитарна помощ за тези малцинства.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1521 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.08.11 | 01:27

1
Що не взимаме ние християните-бежанци, пък франсетата да вземат мюсюлмани и цигани? Долна, лицемерна френска измет!!!
БЛа

2014.08.23 | 19:56

2
Защото сме смешна държава със супер слаби политици. Взимаме си сирийски бежанци , никой не можа да сложи квоти във България. Виновни сме НИЕ които си търпим политиците

Добави коментар

Водещи новини