Бан Ки Мун призова за примирие в ивицата Газа

  • 28 юли 2014 19:01

  • 963
  • 2
Бан Ки Мун призова за примирие в ивицата Газа
© Getty Images/Guliver

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун настоя да се сложи край на насилието в Ивицата Газа и обвини лидерите на Израел и
Хамас, че са безотговорни и "морално неправи" за това, че допускат хората им да бъдат избивани, предаде Асошиейтед прес.

Бан прикани израелския премиер Бенямин Нетаняху и лидера на Хамас Хамед Мешаал да проявят политическа воля и състрадателно
водачество, за да се сложи край на страданията.

По-рано днес Съветът за сигурност на ООН призова за "незабавно и безусловно хуманитарно примирие" в Ивицата Газа. Бан заяви, че Ивицата Газа е в критично състояние след системния обстрел на израелската армия, в който загинаха стотици
цивилни. По негови думи това повдига "сериозни въпроси за пропорционалността на реакцията".

Бан Ки-мун настоя виновниците за престъпления в конфликта в Ивицата Газа да бъдат съдени, предаде ИТАР-ТАСС.

Той уточни, че това на първо място се отнася до обстрела на Близкоизточната агенция на ООН за помощ на бежанците, за който палестинците обвиниха израелската армия.

Бан посочи, че към днешна дата в резултат на военната операция на Израел в Ивицата Газа са загинали над хиляда палестинци, много от които - жени и деца, допълва БТА.

"Над 173 хиляди палестинци са потърсили убежище в обекти на Близкоизточната агенция на ООН за помощ на бежанците. Това са около 10 процента от населението на Ивицата Газа", заяви генералният секретар на ООН.

Последвайте канала на

Весела Найденова
963 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2014.07.30 | 21:42

2
Наложете санкций на Израел. От кога Израел завзема чужди територий и настанява там заселници. И бомбардира жилищни квартали. Не харесвам курвите особено мъжките.
kiro

2014.07.28 | 23:25

1
218 deca ubiti za dve sedmici v Palestina zestoko e ima li vobste koi da reagira

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини