Пенсионери със сметки в КТБ и "Креди Агрикол" масово сменят банката

  • 28 юли 2014 16:58

  • 3100
  • 0
Пенсионери със сметки в КТБ и "Креди Агрикол" масово сменят банката
©

Близо 80 процента от хората с банкови сметки в "Корпоративна търговска банка" АД и "Креди Агрикол България" ЕАД са изявили  желание за промяна на банката, в която им се изплаща пенсията, като заявленията са удовлетворени. Това се посочва в съобщение  на пресцентъра на НОИ.

Съобщението е в отговор на "отправените чрез медиите обвинения от омбудсмана на България Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет към НОИ за пасивност от страна на института за своевременно информиране на всички лица, получаващи пенсии по сметки в "Корпоративна  търговска банка" АД и "Креди Агрикол България" ЕАД", допълват от НОИ.

НОИ продължава да приема заявления за промяна на платеца, информират от института. От около 6000 души, получаващи пенсиите си в двете банки, още до 2 юли тази година, са подадени и обработени от НОИ 3672 заявления на пенсионери за смяна на платеца на пенсията, информират от НОИ.

В Контактния център на НОИ са регистрирани значителен брой обаждания от пенсионери, които въпреки че са били информирани за възможността да променят банковата си сметка за получаване на пенсия, не са предприели действия в тази насока, позовавайки се на официалната информация, че двете банки ще бъдат отворени на 21 юли 2014 г., посочват от НОИ.

В съобщението се отбелязва, че изнесените информация и данни доказват, че реакцията на НОИ по казуса е навременна,  компетентна и адекватна и предприетите действия са в рамките на закона и в интерес на потребителите. "Критиките на омбудсмана са неоснователни и не кореспондират с обективната истина. Те въвеждат в заблуждение обществеността и уронват престижа и  доверието в една социално-отговорна институция, каквато е НОИ", заявяват още от института.

От НОИ разясняват, че основанията за спиране на пенсията са изброени в чл. 95 от КСО и сред тях не попада настоящата ситуация. Паричните обезщетения от ДОО се изплащат единствено по декларирани от хората лични разплащателни или спестовни  безсрочни банкови сметки в срок до 15 работни дни от представянето в съответното ТП на НОИ на всички необходими  документи, допълват от НОИ.

Активно участие на Контактния център на НОИ в популяризирането на възможността за промяна на банковата сметка  или преминаване към изплащане чрез Български пощи; информация до всички медии за възможностите за промяна на банковите сметки и  определяне на по-дълъг от нормативния срок за подаване на заявления - до 2 юли 2014 г., както и публикуване на 24 юни 2014 г. на същата информация като съобщение на интернет страницата на института, са част от мерките, взети незабавно от НОИ след решението от 20 юни 2014 г. на УС на БНБ за поставяне под специален надзор на КТБ и "Креди Агрикол България" ЕАД,  информират от института.

Сред описаните мерки са и създаване на организация в териториалните поделения на НОИ в страната за своевременно обработване на постъпилите заявления в по-кратки от нормативно установените срокове, както и облекчаване на процедурата за промяна на банковата сметка за изплащане на парични обезщетения чрез предоставяне на възможност осигурените да подават декларация за промяна на банкова сметка директно в съответното ТП на НОИ, без посредничеството на осигурителя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3100 0

Свързани новини

Водещи новини