На остров Нова Гвинея мъртвите не се погребват

  • 28 юли 2014 14:54

  • 5789
  • 0
На остров Нова Гвинея мъртвите не се погребват
©

Опушени мумии дивят туристи и търсачи на силни усещания на остров Нова Гвинея, където местните пазят страховити древни обичаи.

Аборигените от племето анга все още практикуват прастар способ за запазване на телата на своите мъртъвци. Вместо да заравят починалите в земята, както правят почти всички останали жители на планетата, туземците на втория по големина остров на Земята ги опушват. След това ги оставят на стръмни скали, за да наблюдават "отгоре" живота на живите си роднини в селището, пише в. "България днес".

Процесът на съхраняване на труповете се е усъвършенствал в течение на стотици години. В телата се правят разрези на определени места, за да може по време на опушването да се стопи и да изтече всичката подкожна мазнина. С помощта на бамбукови пръчки се извличат всички вътрешности, играещи ролята на смазка за кожата и косата. Плътно се запушват очите, устата и другите отверстия, за да се спре притокът на въздух и да се забавят процесите на вътрешно гниене. След това идва самото опушване над бавен огън, което продължава часове наред.

Най-накрая трупът се намазва с глина и се увива в нещо, подобно на пашкул - бамбукови изрезки и стърготини.

Технологията позволява запазването на мумии стотици години. Чужди кореспонденти разказват, че в скалните участъци в близост до селата на анга са видели тела на по над 200 години, които изглеждали удивително добре запазени.

В средата на 70-те години властите в Папуа - Нова Гвинея и Индонезия, пробват да забранят традицията, но не успяват. Макар и в много намален брой, аборигените здраво държат на опушването на мъртъвците.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5789 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини