Всяка трета сватба у нас свършва с развод

  • 28 юли 2014 09:35

  • 2445
  • 3
Всяка трета сватба у нас свършва с развод
©

Всяка трета сватба у нас завършва с развод. „Младите не правят компромиси и изходът е да хвърлят халките при първия случай на неразбирателство", обяснява тревожната статистика брачният консултант Мира Янева пред „Всеки ден".

Около 700 двойки в България се отказват от брака си всеки месец от началото на годината. Младите трудно свиват гнездо и затова около 30 000 са извънбрачните деца през последната една година, което е повече от половината от родилите се за периода. Рядкост са седмиците в София, в които да няма нито едно заведено бракоразводно дело.

„Освен това българите предпочитат венчавките в големите градове, все по-малко са сватбите, които се правят на село", обяснява още Янева. Затова и гражданите бият селата и по раздели. Броят на сватбите и разводите е със 70% по-голям в градовете, отколкото в малките населени места. Средно около час трае цялата процедура по бракосъчетанието - заедно с дългата церемония по подписването в гражданското, църковния ритуал и задължителните клетви за вярност, както и звуците на Менделсон.

Не стои така въпросът обаче, щом се стигне до развода. Тогава забравяте за усмивките и свободното време. Двойките трябва да се настроят за стоическо чакане на километрични опашки, ежедневно ходене в съда и циркулиране от гише на гише. Разводите излизат и солено, защото почти навсякъде трябва да се плащат такси, а понякога делата се точат с месеци.

Най-сложно е при двойките, които са взели общ кредит за изплащане на жилище и изпадат в невъзможност да го плащат поотделно. От това печелят най-вече банките, тъй като младите се отказват от апартамента след развода и така жилищата отиват при тях.

Янева предупреждава, че разводът е заразен и го сравнява с летен вирус. Веднъж прихванат от някоя двойка, той може да се предаде в семейството, между приятели и дори на работното място. Причината е, че хората, станали свидетели на раздели, започват да се вторачват в своя брак и така, волно или неволно, предизвикват проблеми помежду си. Сметките сочат, че ако човек стане свидетел на развода на свой близък, рискът от раздяла при него се увеличава със 75 процента.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2445 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.06.16 | 19:31

2
И дечурлига да се правят, защото сме изчезващ народ. След около 30+ години, българите ще сме малцинство в собствената си държава, за съжаление.
Бай Добри

2015.06.16 | 19:31

3
Как да ги правят, като семействата са разбити. Тия къде сме родени преди промените, поне имахме що годе стабилни семейства...

2015.06.16 | 19:31

1
И кво от това. Важното е да има SEX.

Добави коментар

Водещи новини