Заради санкциите на ЕС: Русия ще затяга коланите

  • 28 юли 2014 09:07

  • 2145
  • 9
Заради санкциите на ЕС: Русия ще затяга коланите
©

Европейският съюз готви за тази седмица поредния списък със санкции срещу Русия. Вече бе разширен кръгът на руските представители със забрани за влизане в общността; този път се очакват санкции, засягащи отделни сектори на икономиката, пише "Независимая газета".

По данни на вестника Европа иска да затрудни за Москва достъпа до кредити на европейския финансов пазар, нови технологии, оборудване с двойно предназначение и въоръжения. Основните ръководни линии са разработени от Европейската комисия в Брюксел и ще бъдат разгледани утре от посланиците на 28-те членки на ЕС. "Въпросът е дали новите санкции ще бъдат обявени във вторник или процедурата ще мине на равнище външни министри, та дори и спешна лидерска среща", изтъква изданието.

Формално погледнато това още не е трети етап от мартенския план на ЕС, предвиждащ широки икономически санкции. Те ще са избирателни, по отделни сектори, но това не означава, че със сигурност ще останат без последици, предупреждава всекидневникът. "В случая санкциите не засягат само политиката и отделни лица. За пръв път се вземат на мушка икономически полета. Тук явно доста се е отразил масираният натиск на САЩ върху ЕС", пише той.

"Позициите на САЩ и на Европа по украинската криза се сближават. Риториката отсам и отвъд Атлантика звучи все
по-недипломатично", отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар. Според вестника събитията набъбват като "снежна топка", която постепенно се превръща в лавина, набира собствена енергия, тъй че политиците и финансистите вече не могат да планират стъпки предварително. "Само прагматични съображения може да предотвратят ескалиране на ситуацията", убеден е "Ведомости". Например ако Русия осъзнае, че ако продължи конфронтацията, тя може да изгуби завоювани вече позиции и Украйна да се сближи още повече със Запада, дори да приеме на своя територия бази на НАТО.

"За Евросъюза санкциите не са просто политическо решение, а закон. Той може да бъде смекчен или отменен в бъдеще в зависимост от отношението към Русия. Обикновено обаче законите не траят една седмица, а дълго време", подчертава "Новая газета". Затова вариациите на тема "не ни е страх от санкции" или "ще покрещят и ще мирясат" май са преждевременни. Очевидно ще трябва да си платим за Крим и Донецк, заключава руското издание.

Русия трябва да се готви за "затягане на коланите", смятат експерти на "Новие известия". Става дума главно за руските държавни корпорации, задлъжнели пред западни финансови институции, за отбранителната промишленост, която може да остане без модерни технологии, за петролодобива, планиращ "експанзия в Арктика". А за населението на Русия се очертават по-високи данъци и по-скъпи комунални услуги, както и нов етап от инфлационната спирала, прогнозира всекидневникът.

Евентуалните секторни санкции значително ще влошат икономическата ситуация в Русия и ще трябва Москва да задейства съвсем друг модел за развитие. Според мен обаче такъв засега няма, не са разработени механизми да реагираме при сериозна блокада от страна на Запада, заявява за електронния в. "Лента" политологът Фьодор Лукянов. Руската икономика е специфична и никога не е потъвала тъй дълбоко в днешната глобална среда като Китай например. Но при все това тя е много тясно свързана със световните пазари, особено с Европа. И не бива Русия да пренебрегва санкциите като нещо не тъй значително. Не бих разчитал на "алчността" на Европа. Антируските санкции безспорно са чудовищно неизгодни за нея - но натискът от страна на САЩ е твърде мощен, а информационната картина около Украйна и сваления боинг става вече крайно брутална. Фактически международните медии превръщат Русия в "държава парий", алармира руският аналитик.

"Московский комсомолец" отбелязва "все по-разпространената на Запад вътрешна убеденост, че Русия е виновна
отвсякъде". Западът "иска от Москва невъзможното - и обещава жестоко да я накаже, ако не изпълни искането. От тази политика ще пострадат всички", заявява руският вестник.

Последвайте канала на

БТА
2145 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Двама се карат ,бедните губят

2016.08.10 | 21:55

8
Заради санкциите на ЕС: Русия ще затяга коланите......,а Европа ще затяга газовото кранче и кой ще го отнесе пак ние най бедните в съюза.
seastar

2016.08.10 | 21:56

9
Много сте наплашени с тая енергийна зависимост, тролчета, само за затягане на газови кранчета пишете. Това е и целта де - на българина му кажи, че ще му затегнеш кранчето откъм храна и топлина, дръж го в изкуствена бедност, поддържай версията за безкрайна финансова криза и е готов да бъде роб до живот само и само да може да поема поне въздух, ако не друго. И за каква криза говорим? Кризата е за баламурниците и уплашените! За една година проруското правителство на Станишев направи 10 млрд лева дългове и олигарсите станаха по-богати.
KUR ZA TODOR JIVKOV

2016.08.10 | 21:54

6
РУСКИЯ НАРОД ЩЕ ЗАТЯГА КОЛАНА,А ВАГИНАЛНОТО ДЖУДЕ ЩЕ СЕ РАЗПАШЕ ОЩЕ ДО КАТО НЕ СВЪРШИ ,КАТО КАДАФИТО
KUR ZA TODOR JIVKOV

2016.08.10 | 21:54

7
АЗ СЪМ КУРВА,КОЙ ЩЕ МИ ГО НАБУТА В ЗАДНИЯ ДВОР

2014.07.30 | 10:52

3
Бих казал, че ЕС реже клона на който седи! Накрая печеливши ще са америте , които дърпат конците на ЕС марионетките.
shatterer

2016.08.10 | 21:54

5
Леко бе! Как точно видя ЕС да си реже клона? Тъпак. Ако още не си разбрал, заради амбициите на един нисичък лидер, ще зароби милиони обикновени граждани на мизерия.

2016.08.10 | 21:53

4
дЖУджето рушка за момент си помисли,че може да е равностойна сила на САЩ, и последните я смазаха само с 2-3 икономически лоста! Колко е жалко да си русофил...я пак кажете оная история за Доналд Кук и за сваления 1 стелт за 50 години, че да ви се наърват патките! хахахахах
do dimitur SlivOFF :

2014.07.29 | 10:07

2
Ooo, Mite, kak si dneska ?! Putler4eto mejdu kra4enzata si Huubavi4ko li go na4esa ??? Nali znaesh, s 4ernito Moorkov4e!!! Pruuuz, Mitenka, skupi, pruuz !!!!!!!!!!!!!!!!!

2014.07.29 | 00:08

1
Е ,как си ги измисляте тия новини чак ви се чудя . Как изобщо си го помисляте това ? Чак смешни ставате с тази новина . Ние ще сме мизерни и ще си стягаме колана около врата .

Добави коментар

Водещи новини