Платените обезщетения след градушката ще достигнат 100 млн. лв.

  • 28 юли 2014 07:15

  • 1064
  • 0
Платените обезщетения след градушката ще достигнат 100 млн. лв.
© Булфото

Между 40 и 50 хиляди са заведените от застрахователите щети след градушката, която се изсипа над София на 8 юли тази година. Това каза пред “Труд” Орлин Пенев, председател на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи и изпълнителен директор на “Алианц България”. Той припомни, че платените обезщетения след градушката ще достигнат 100 млн. лв.

Застрахователните компании обявиха непосредствено след градушката, че ще удължат срока за завеждане на щети. По принцип това се прави между 5 и 7 дни след настъпване на събитието. Повечето застрахователи обаче удължиха срока с 25 до 30 дни, припомня "Труд".

Хората могат да изберат два варианта за обезщетяване. Единият е да получат направо пари. Другият е застрахователите да платят за ремонта на колата в доверени или официални сервизи. Този вариант обаче отнема доста повече време, защото в някои сервизи има значително струпване на коли.

При клиентите на “Армеец” над половината обезщетения за щети след градушката се изплащат директно на клиентите, а другата половина се насочват за ремонт в сервизите, по данни на компанията.

“За сега щетите по експертна оценка надвишават като брой тези, които са насочени към сервиз”, коментира Цветанка Крумова, изпълнителен директор на компанията.

В “Бул Инс” обаче около 30% от клиентите ще получат обезщетението си на каса, а останалите 70 на сто ще ползват сервизи.
“Някои от пострадалите могат да се откажат да ползват сервиз и да предпочетат да си получат парите по-банков път или на каса”, обясниха още от компанията.
В “Дженерали” ситуацията е подобна. Около 25% от клиентите ще получат обезщетението си директно, обясни Константин Велев, от управителния съвет на компанията.
Обикновено обезщетенията, които се изплащат на сервизите за свършената работа по признатите щети, са малко по-високи. Затова най-вече собствениците на по-нови коли предпочитат да влязат в сервиз, вместо да вземат пари.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1064 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини