Показаха уникална икона на Богородица с нож в сърцето (снимка)

  • 28 юли 2014 07:06

  • 3561
  • 0
Показаха уникална икона на Богородица с нож в сърцето (снимка)
©

Много рядко срещана икона, изобразяваща Бодородица, прободена с нож, беше показана преди два дни в Златоград, пише "Монитор".

Изображението е част от серия икони, които са били пазени в тайна години наред. Уникалната сбирка беше показана само за ден в Златоград. Близо 300 души се стекоха към Севлиевата къща, за да видят уникалните ликове.

Посетителите разгледаха иконата “Св. Богородица Страдаща”. Божията майка е изобразена пред разпънатия на хълма Голгота в Ерусалим Христос. Тя ридае, а в сърцето й е забит меч или нож.

Според експертите пробождането с острие символизира мъката на Божията майка пред смъртта на нейния син.

„Това е един западен сюжет, който навлиза в българските земи през XIX в. под руско влияние. Той се заражда в Западна Европа през XIII в., а по-късно се развива като портрет”, обясни проф. Николай Овчаров. Той представи странното за нашите земи изображение на Богородица. “Иконата е в много лошо състояние и спешно се нуждае от реставрация”, обясни проф. Овчаров.

Експерти са на мнение, че подобно изображение на Богородица е изключително рядко. Според изкуствоведа от Националната художествена галерия Мариела Стойкова изображението е уникално и е дело на зограф Никола Одринчанина. По българските земи сюжетът се интерпретира рядко, главно от тревненски и по-късно от самоковски майстори. Но като произведение на Одринската българска художествена школа това е първото открито по рода си. Предполага се, че рядката икона е рисувана в самия Златоград от майстора, тъй като в двата храма в града има и други негови творби от 1854 г.

Иконата “Св. Богородица Страдаща” заедно с други странни над 10 изображения на светци е престояла на тавана на една от най-старите възрожденски църкви по нашите земи - “Успение на Св. Богородица”, десетки години. Те бяха извадени за 180-годишнината на храма.
Църквата е вкопана в земята. Едно от изображенията показва светци, чиито очи са избодени. Това не е поругаване от иноверци, а странен народен обичай, според който по този начин може да се помогне на слепци да прогледнат, обясниха експерти. Пазените на тавана на храма икони са от XVIII - XIX в.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
3561 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини